Brugge ademt chocolade, bier, friet en toont mooie ‘echte’ kant ..

In het vorige artikel leerden we de stad Brugge kennen.

Nu gaan we een andere toer op!

België is het land friet, bier en chocolade – maar in Brugge is er naast dit alles ook nog de “echte” Brugse “kant!

Chocolade

Met zijn chocoladeboetieks, chocolademuseum Choco-Story, chocoladewandelingen en chocoladebeurs is
Brugge dé wereldhoofdstad van de chocolade .. iets wat je eigenlijk vooral al proevend moet ontdekken.

In een heel mooi pand – nl het huis de Croon – in de Wijnzakstraat (bij het Sint-Jansplein) is het chocolademuseum gevestigd.

Je komt er alles te weten van de geschiedenis van de cacao-boon – de verwerking van cacao tot chocoladereep tot het met volle teugen genieten in het chocoladeatelier.
Bezoek “The Chocolate Story” en ontdek alles wat u altijd al had willen weten over het `vloeibare goud`.

Het museum is méér dan een kenniscentrum ter verheerlijking van de Belgische chocolade. Er wordt van alles geleerd over de kwaliteit van de Belgische chocolade en er wordt verteld hoe gezond deze chocolade is.

In het atelier vinden dagelijks live demonstraties plaats. Bewonder hier de kunst van het chocolade maken.

Een héél klein beetje geschiedenis die je te zien krijgt:

Eerst het mystieke bestaan van de Maya’s en Azteken, voor wie de cacaodrank een goddelijke drank was. Zien hoe de Spanjaarden in contact kwamen met deze drank en hem eerst ondrinkbaar en later als dorstlessend beschouwden.
Het succes volgen dat de gezoete cacaodrank kende aan de vorstelijke hoven van Spanje, Frankrijk en daarna heel Europa.
Leren hoe chocolade gemaakt wordt en waarom de Belgische chocolade zo lekker is.

Weet je hoeveel chocoladezaken Brugge telt?
In de binnenstad zijn er 52 chocoladezaken, waarvan 5 artisanale chocolatiers.
Dat is één van de hoogste concentraties in de wereld!
Het is niet moeilijk als men ziet hoe toeristisch Brugge is en hoeveel onder hen die “Belgian chocolates” wil kopen!

Of … misschien komt het door de “Choco-Story” – het chocolademuseum!?


Heb je zin in een chocoladewandeling? Hou je van een hapje kreeft met originechocolade of … liever een chocoladescrub voor je huid??
En waarom niet zelf de chocolademelk maken zoals de Maya’s?
Van 6 november tot 8 december 2011 konden wij in Brugge een ‘ware’ chocoladewandeling maken – de Choc’In.
Het was een manier waarop 14 bekende chefs van Brugse toprestaurants gedurende die maand een meergangen chocolademenu aanboden.
Ze wilden daarmee bewijzen dat chocoladetoetsen (vooral dan de bittere) prima passen in hartige en zeer eigentijdse hapjes!

Een paar voorbeelden van de topchefs waren:
– nootjes van hertekalf in een korst van peper en chocolade.
– kreeft met Caraïbische Mojo, pittige mangocoulis en parels van originechocolade
– een sorbet van rode biet met een praline van ganzenlever en donkere chocolade uit Oeganda

Ik schrok toen ik al die rare dingen zag en hoorde … ik ben er niet gaan eten, want de prijzen van die topchefs liggen niet in mijn budget

Ik hield meer van de wandeling “Choc! Around the Clock”
Dat was een geleide wandeling van een klein 2 uur door de binnenstad, langs de meest toonaangevende chocolatiers.

De chocoladeparadijzen bevinden zich vooral in de Katelijnestraat, de Mariastraat, het Simon Stevinplein en de Wijngaardstraat.

Voor de pralines van Chocolaterie Depla (Mariastraat) stonden de Chinezen vorig jaar aan te schuiven, in het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling van Shangai.
Bovenop de winkel prijkt de slogan: “Life is like a box af chocolates”

Bij Sukerbuyck (Katelijnestraat) zijn zichten van Brugge uitgevoerd in Chocolade, maar ook de doos waarin ze verpakt zijn is eetbaar!

In The Old Chocolate House (Mariastraat) konden we zelf onze chocolademelk bereiden. We kregen een kannetje warme melk, honing en een keuze uit chocoladesoorten die we zelf in de melk laten smelten.
Bij Chocolaterie ’t Begijntje (Wijngaardstraat) was het moeilijk weerstaan aan de begijntjes van chocolade en marsepein in zoveel soorten en combinaties!

Op het Simon Stevinplein wachten twee topchocolatiers met elk hun eigen stijl.
Bij Stephan Dumon mochten we proeven van een chocodip : warme melk waarin we chocoladesticks in verschillende trendy smaken dippen.

In “The Chocolate Line” leerden we Dominique Persoone kennen. Hij gaat af en toe een paar weken naar Centraal- of Zuid-Amerika  op zoek naar onbekende cacaosoorten.
Hij creëerde een chocoladelipstick en ontwierp een apparaatje om cacao te snuiven en volledig legaal high te worden!
Hij schreef ook een boek : “Cacao”. Het boek werd vorig jaar bekroond met de prijs voor het beste chocoladeboek ter wereld.

Wie het actiever wou doen kon een workshop volgen.

In een groepje van max. 12 personen leerden we onder leiding van een chocolatier, chocolademelk maken van verse cacaobonen.

Onder meer op de manier waarop de Maya’s ooit hun godendrank brouwden!
Die maya’s hadden nog geen mixer, het is dus handwerk!
We halen de bonen uit de bast en roosteren ze dan in een roosterpan (het roosteren geeft de smaak). We pellen de bonen en in een brede, natuurstenen vijzel ‘masseren’ we ze met een rol tot cacaoboter.
Die boter overgieten we met warm water (géén melk!)
We voegen dan de andere ingrediënten toe : wat maïsmeel, een met de vijzel gemalen vanillestokje, rietsuiker, kaneel, kruidnagel, chilipoeder, anijs, grofgestampte hazelnoten en wat achiotepasta (= een rode specerij uit Zuid-Amerika)
Daarna brengen we met een schuimklopper zuurstof in de drank.

Als we dan ‘eindelijk’ mochten drinken, proefden we een drank die helemaal niet aan chocolademelk deed denken!!

Het smaakte eerder bitter – maar wel krachtvol!
Het was net een vloeibare energiestoot die je minuten later nog proeft!

Maar chocolade wordt niet alleen gegeten!!

Heb je al eens genoten van een chocolademasker?

Een warme chocoladepakking op de rug of een gelaatsmassage met cacaoboter?

Ze komen als paddenstoelen uit de grond rijzen … de schoonheidsinstituten en wellnesscentra die gebruik maken van arrangementen en behandelingen met chocolade en cacaoboter.

Dat kan een sauna zijn gevolgd door een chocoladerugmassage of een massage met chocoladeolie, een chocolademasker …

Soms wordt een schoonheidskuur zelf gecombineerd met chocoladedrankjes en- hapjes!

Voor deze behandelingen wordt vloeibare chocolade of smeuïge cacaoboter met een kwast op het lichaam aangebracht. Vies???
Antwoord van de schoonheidsspecialiste!
“Helemaal niet!! Eerst en vooral ruikt het hier lekker en ten tweede is chocolade een weldaad voor de huid.
Goede chocolade bevat antioxidanten , die de huid beschermen tegen vrije radicalen en de veroudering afremmen.
Chocolade voedt onze huid ook. Je zou verwonderd zijn in hoeveel cosmetica cacaoboter of chocolade gebruikt wordt!”


Voor zij, die interesse hebben kan je informatie vinden op :

http://www.chocostory.be

Je kan dan ook het chocoladeparcours doen, onderweg proeven, drinken, snuiven … of een demonstratie bijwonen.

Naar het schijnt heeft chocolade ook lustopwekkende eigenschappen.
Als dat waar is, belooft jullie bezoek aan Brugge nog heel wat orgasmen!

Bier

Uitgaan in Brugge kan een leuke afwisseling zijn na de bezoekjes aan de vele musea. In deze stad vindt men verscheidene toffe plekjes om te genieten van een lekker drankje. Sommige cafeetjes zijn zelf gelegen in historisch oude panden en serveren een enorme hoeveelheid ‘verschillende’ bieren.
België is het land van het bier en daar kan men in Brugge ten volle van gaan profiteren.
De hoeveelheid Belgische bieren is te groot om allemaal te proberen tijdens één enkel bezoek aan België. De smaken en geuren ervan zullen je daarentegen wel een heel leven bijblijven dus profiteer er optimaal van.

Brugge en bier, een vreemde combinatie?

Volg dan eens de “Bierpromenade” en merkt meteen dat Brugge en bier perfect samengaan.
Onze eerste halte is brouwerij De Halve Maan midden in het historische centrum van de stad. De familiebrouwerij, met bekende bieren als Brugse Zot en Straffe Hendrik, is ondertussen al aan zijn zesde generatie toe.
Je vindt de brouwerij aan het Walplein, in het historische centrum. Al sinds 1564 zit er een brouwerij in het pand aan het Walplein. Rondleidingen zijn zeer populair en het hoogtepunt is …  het bier proeven

De bierpromenade brengt je langs een aantal interessante plaatsen in Brugge, waar telkens een bierverhaal verteld wordt. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. In een aantal geselecteerde cafés of handelszaken onderweg ontvang je een korting of krijg je iets aangeboden.
Het boekje van de Brugse Bierpromenade geeft je ook een gratis toegangsticket voor een bezoek aan brouwerij De Halve Maan en het authentieke museum, gevolgd door de degustatie van een Brugse Zot.

Het is een attractie om te neuzen in de vele bierwinkels en keuzes te maken  bij het aankopen!

Er zijn zoveel goede adressen om bier te proeven! Ik geef er twee door en uit ervaring kan ik zeggen dat het daar goed is.
’t Brugs Beertje is een aangenaam en sfeervol biercafé in het centrum van Brugge. ’t Het Brugs Beertje is niet zomaar een café maar een waardig degustatielokaal.
De inrichting met allerlei bierartikelen roept vroegere tijden op. In ’t Brugs Beertje vindt U ongeveer driehonderd verschillende Belgische bieren, waarvan vijf van het vat.

http://www.brugsbeertje.be

Dan is er ook de bierbrasserie Cambrinus.
De Cambrinus is gelegen in het hartje van het prachtig historisch en toeristisch Brugge, net om de hoek van de Grote Markt in de Philipstockstraat nr. 19.
Deze taverne biedt een rijk assortiment Belgische bieren aan en dit met een totaal van meer dan 400 verschillende soorten. Dit café is de favoriet van mijn man!

Hier kan men eveneens verzorgde gerechten bestellen. Er is grote zorg besteed aan het ter beschikking stellen van een rijke gastronomische bierkeuken.
Het is al een attractie op zichzelf om de “heel speciale” kaart te bestuderen – met de soorten bier, hun herkomst, de smaak, de inhoud van het flesje!

http://www.cambrinus.eu

Frieten

Ongelooflijk maar waar, tot op heden bestond er geen enkel Frietmuseum ter wereld.
Het Frietmuseum  van Brugge is dus het enige en unieke museum van de friet

De Belgische friet is zeker het product dat het meest de goede levenswijze van de Belg illustreert. In de loop der jaren is de friet een product geworden dat zich over de  gehele wereld verspreid heeft, tot genoegen van groot en klein.
Het is  een product dat gekend is in praktisch alle landen en we mogen dus terecht fier zijn dat de friet in België geboren is.

Het is dus niet enkel  normaal, maar zelfs absoluut noodzakelijk dat het eerste museum van de friet in België geopend wordt.

Bij het bezoeken van het frietmuseum krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen:

“Wat is de oorsprong van de aardappel?”
“Is de friet geboren in België?”
“Wat is het geheim van een goede friet ?”

http://www.frietmuseum.be

Brugse kant

Vanaf de jaren 1500 werd Brugse kant bekend doorheen heel Europa.
Kant is een artistiek weefsel gemaakt van draden. De materialen waarme gewerkt wordt zijn : linnen, katoen, zijde of zilver- en gouddraad.
Kant bleef tot de 17de eeuw onder de naam ‘Vlaamse kant’ bestaan, maar ere wie ere toekomt, de naam werd Brugse kant.
Er zijn twee grote basissoorten: de kloskant is een kantsoort die met de hand wordt gemaakt met behulp van klosjes
Naaldkant is een kantsoort die met de hand wordt gemaakt met behulp van naalden. Deze kantsoort vergt ander materiaal en heeft geen gelijkenissen met kloskant.

Voor Brugge is de meest typische textielkunst ongetwijfeld die van de kloskant.
Kloskant wordt gemaakt met behulp van kantklosjes. Deze klosjes worden altijd in paren gebruikt, die over het gehele werk bij elkaar blijven behoren.
Op deze klosjes worden draden gewikkeld. Een ervaren kantklosster kan werken met honderden klosjes tegelijk, die zeer snel om elkaar heen geslagen worden.
Na het maken van een aantal slagen wordt een speld in het patroon gestoken, wat het vlechtwerk op zijn plaats houdt. Als een klosje leeg raakt, wordt er opnieuw draad omheen gewonden, dat aan het uiteinde van de oude draad wordt vastgeknoopt. Het knoopje wordt met een fijne schaar zo kort mogelijk afgeknipt.

Het is echt de moeite waard om de kantklossers bezig te zien!! Het gaat zo snel , ze zijn echt heel vaardig en maken mooie stukken!

De allerfijnste en meest populaire steek is de Tovenaarssteek, die tussen 300 en 700 bobijnen nodig heeft…

Ook in Brussel en Gent deed de kantindustrie het zeer behoorlijk. Kant is zelfs tegenwoordig nog een geliefd product, zoals men kan vaststellen in toeristische centra zoals Brugge, Brussel, Gent, en Antwerpen
Het is mogelijk om kantklossen te leren uit boeken, maar er worden ook nog steeds cursussen gegeven in Brugge in het Kantcentrum bij de Jeruzalemkerk.
Het klossen van kant is een zeer bewerkelijke techniek, die al eeuwen bestaat. Kant is zeer kostbaar, en was daarom in het verleden alleen bereikbaar voor de zeer rijken
Helaas is het bestaan met uitsterven bedreigd.
Kantklossen wordt met zorg levend gehouden. Het is echter een hobby geworden en niet meer iets om de kost mee te verdienen. Het uurloon zou het werk onbetaalbaar maken

Vlakbij het Minnewater in Brugge kun je soms nog mensen zien klossen.

Ga er een bezoekje brengen en geniet , met een lekker fris pintje en een zakje friet van de schoonheid van Brugge!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s