Shoppen mét een gerust geweten

Kunnen we ‘trendy’ shoppen zonder schuldgevoel?

Steeds meer vrouwen letten erop dat hun kleren ethisch verantwoord zijn. Maar wat betekent dat precies? Kun je met een gerust geweten ook ‘stijlvol’ gekleed gaan?

https://i1.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/ffc6c4522fec2251c13c8387a0700a70.jpg

Moderedactrice Marie van ‘Feeling’ testte het uit :

Meer dan een jaar geleden ruimde ze onder het motto “less is more” haar kleerkast grondig op en ‘de leegte’ daarna zette haar aan het denken. Zaten er tussen die kledingstukken die overgebleven waren toch geen stukken die niet helemaal correct waren?

  • jeans met speciale (niet milieuvriendelijke) washings
  • kleding gemaakt in erbarmelijke werkomstandigheden
  • misschien kleding door kinderhandjes gemaakt?

Zo begon ‘Marie’ haar rol van bewuste shopper én etiketten bestuderen. Ze ging op zoektocht.

https://i1.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/e794e4b2a990c8b4b5ce0ae75352ae37.jpg

Hoe trendy kan eco zijn?

Haar eerste bezoek was in een winkeltje gespecialiseerd in milieuvriendelijke kleding. De shop ademt niets van het geitenwollensokken sfeertje van de jaren 70, maar evengoed beleef je hier ook niet het hoogtepunt van trendy. De verkoopster in het winkeltje vertelt dat ze bij het kiezen van haar collecties probeert zo dicht mogelijk in de buurt te blijven van wat er in andere winkels te zien is. Maar ze zegt ook dat het niet gemakkelijk is om trendy biokleding te vinden.

Marie vind het niet eens zo’n slechte zaak en bedenkt dat door je ethisch te kleden, je meteen af bent van de dictatuur van de merken en het eeuwige mee moeten zijn met de laatste trend.

Anderzijds … als ze geen bootcut jeans (haar favoriete model) zou kunnen kopen omdat een biojeans alleen maar met rechte pijpen beschikbaar is, zou ze zich toch niet gelukkig voelen. Ook al omdat ze zich afvraagt wat die biojeans nu eigenlijk meer heeft dan een andere.

De verkoopster wijst haar terecht “vraag je misschien beter af wat ze minder heeft.” En zo leert Marie dat ‘groene’ jeans wordt gemaakt van katoen dat zonder pesticiden verbouwd wordt en dat de kleurstoffen geen zware metalen bevatten.

https://i0.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/7f1c5f7188bf8462c657dd64cdc440f9.jpghttps://i1.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/210b6eccb809fa6eea59a1460c89011e.jpg

Alles kan altijd beter

Ethische mode gaat een stuk verder dan een groen label. Neem nu People Tree, een pioniersmerk dat alles doet wat ethisch verantwoorde mode zo interessant maakt: hun collecties zijn niet alleen ecovriendelijk, bovendien gebeurt de productie zo veel mogelijk in plaatselijke ateliers verspreid over 20 (!) ontwikkelingslanden – en dus niet in schimmige bedrijven of sweatshops.

wikipedia zegt : een sweatshop is een laatdunkende term om een soort van productie-instellingen te omschrijven waar er sprake is van slavernij, of het er sterk de schijn van heeft.

En als het even kan, werken ze met gerecycleerde materialen in plaats van met synthetische stoffen. Niets dan voordelen dus.

https://i1.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/7dc5ebf5eb01c27cb5ede7c074ad9550.jpghttps://i2.wp.com/c2.plzcdn.com/ZillaIMG/360229fa9baf642f521652e5ca2cfe14.jpg

Marie wil wel hoera roepen maar … als ze eerlijk is blijft ze toch weer op haar honger zitten. De stukken zijn leuk, maar er is niets bij wat ze absoluut móét hebben. Een beetje te retro-boho voor 2013, vind ze. En ook al heeft People Tree al samengewerkt met een handvol trendy ontwerpers, ze hebben geen stukken waar fashionista’s storm voor lopen.

lees meer … shoppen met gerust geweten

——-

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s