Ons bezoek aan Troyes

Troyes ligt ongeveer 130 km ten zuiden van Reims en toch is het nog steeds de Champagne.  Troyes ligt niet op de ‘Route Touristique du Champagne’, maar je mag het niet missen. Hier is het rustiger dan op de noordelijke champagneroutes. Hier worden de chardonnaydruiven gekweekt en dit is de streek van de Blanc de Blancs, een frisse champagne van uitsluitend witte druiven.

Men leest soms ‘Troyes, de stad met duizenden kleuren!’ Dat is terecht, het is een leuk stadje, mooi en gezellig! Er is voor elk wat wils : nergens staan de vakwerkhuizen zo schots en scheef, wandel mee door smalle straatjes, bezoek een of meer van de 10 kerken, sta even stil bij de mooie gebouwen of … ga gezellig shoppen. Nergens zijn er zo veel outlet winkels als in Troyes. kortom er zijn superlatieven te weinig om deze stad voor te stellen!

dd941a623cda72fe836714a40391a1c2_medium.

Wij hadden pech, tijdens ons tweedaags bezoek hadden we heel veel regen!

Een beetje geschiedenis

Troye is gebouwd op de plaats van een Gallische burcht en werd in de 3de eeuw gekerstend. De beroemde bisschop was de H. Lupus: hij bleef 53 jaar aan de macht. In 451 vielen de Hunnen onder aanvoering van Attilla Gallië binnen en richtten onderweg verwoestingen aan.  Reims werd in brand gestoken en vervolgens naderde de vijand Troyes. De H. Lupus zocht Atilla op in zijn legerkamp en bood zichzelf aan als ruil voor de veiligheid van zijn bisdom! Attilla was zo onder de indruk dat hij erin toestemde Troyes te sparen.

Tot in de 10de eeuw werd Troyes bestuurd door de bisschoppen. Daarna kwam de stad in handen van de graven van Champagne, van wie sommigen de stad verfraaiden en verrijkten. Een van hen was Hendrik I die 13 kerken en 13 ziekenhuizen liet bouwen – waaronder het Hôtel-Dieu – en de stad verder liet uitbreiden. Hieraan dankte hij de bijnaam ‘de vrijgevige’.

In 1284 trouwt Jeanne, de laatste erfgename van de graven van Champagne, met de Franse koning Filips de Schone. De provincie is haar huwelijksgeschenk.

Het vernederende verdrag van Troyes :

Tijdens de strijd van de Bourgondiërs tegen de Armagnacs, speelt Isabella van Beieren – de echtgenote van Karel VI – in de kaart van de Bourgondiërs en de Engelsen. Ze verlaat Parijs, dat de zijde van de Armagnacs heeft gekozen en maakt van Troyes haar nieuwe hoofdstad. Op 21 mei 1420 ondertekent Isabella het Verdrag van Troyes dat de Franse troonopvolger onterft en Frankrijk overlevert aan de veroveraars. Het pact wordt bezegeld met het huwelijk tussen Catharina van Frankrijk en Hendrik V van Engeland, die tot regent wordt benoemd in afwachting van zijn troonsbestijging na de dood van Karel VI. Troyes wordt bezet door Bourgondische en Engelse troepen en pas in 1429 door Jeanne d’Arc bevrijd.

Al in de 13de eeuw waren er veel ateliers in Troye gevestigd, maar pas vanaf de renaissancekende de kunst een echte bloeiperiode. De lokale kunstenaars onderscheidden zich door een geheel eigen stijl : ze lieten zich niet in met de Italiaanse invloeden die Frankrijk overspoelden, maar hielden zich aan de grote middeleeuwse tradities. De kunst van Troyes beïnvloedde de gehele Champagne en zelfs het naburige Bourgondië.

De vele glas-in-loodramen in de kerken van Troyes zijn tussen de 14de en de 17de eeuw in de stad vervaardigd. De glasschilders Jean Soudain en Linard Gontier leverden prachtig werk.

‘De stad van de katoenen mutsen’ .. dat was de bijnaam van Troyes tot de hoofddeksels uit het straatbeeld verdwenen. Het oude ambacht gaat terug tot 1505, toen in Troyes de eerste bonnetterieën, kleine bedrijfjes waar mutsen en kousen met de hand werden gebreid, in opkomst  waren. In 1745 kregen arme kinderen onderdak in het gasthuis Hôpital de la Trinité (huidige Hôtel du Mauroy) en ze leerden er kousen en mutsen breien. Dankzij de plaatselijke bouwers van weefgetouwenontwikkelde zich deze nijverheidstak zich verder in de 19de eeuw.  Ook nu nog is de bonnetterie de belangrijkste industriesector van Troyes.  (hierover kan je meer lezen in het deel ‘shoppen’)
4adc3585ef7649a75b6b8b1d268c6dd2_medium.

Troyes was ooit de belangrijkste stad van de champagne, dankzij glasblaaskunst en katoen. Na een brand in 1524 werd de stad heropgebouwd.

Op stap nu door die mooie stad.

Het centrum van Troyes heeft de vorm van een champagnekurk, een speling van het lot waar deze stad graag naar wijst. Bovenaan de kroon van de kurk, stroomt de Seine. In de middeleeuwen bestond Troyes uit twee zeer verschillende wijken, namelijk de Cité in de hoed van de kurk, het aristocratische en geestelijke centrum rond de kathedraal. De Bourg was in de steel van de kurk’, waar kooplieden en burgers woonden en de jaarmarkten werden gehouden.

Wandel verder met me mee en geniet van de mooie foto’s … klik HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s