De griep is weer in het land

Het is zover !  De griep is weer in het land en er is zelfs al sprake van een griepepidemie.

6e8d5fec3c477893661b2a98033a9431_medium.

“Het is officieel: er heerst een griepepidemie in België. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Afgelopen week werd voor het eerst dit griepseizoen de epidemische drempel overschreden. Met 246 personen per 100.000 inwoners die afgelopen week hun huisarts consulteerden voor de griep werd de epidemische drempel van 140 per 100.000 ruim overschreden. Daarom is er nu officieel sprake van een griepepidemie. Bovendien acht het instituut het zeer waarschijnlijk dat de komende weken nog meer mensen besmet raken. De toename van de afgelopen tijd is vooral te zien bij jonge kinderen van 0 tot 4 jaar.

komt uit : http://http://nieuws.vtm.be/binnenland/125071-officieel-belgie-kent-griepepidemie

Het griepseizoen loopt van november tot april. Het is niet uitzonderlijk dat de griep ons ook nog kan treffen tegen het einde van de winter.

a06e15c4b9bed7b655420bb38470a144_medium.

Het overvalt je van de ene op de andere dag. Je voelt je niet goed in je vel, je armen en benen willen niet meer mee, je hebt een loopneus, hoofdpijn… een algeheel ongemakkelijk gevoel, en het wordt alleen maar erger.

Iedereen moet er wel eens aan geloven, zelfs degenen onder ons die ‘nooit ziek’ zijn. Je lichaam dwingt je gewoon om rustig aan te doen. De hoge koorts houdt je meestal af van leuke bezigheden zoals een boek lezen, een film kijken .. zaken die je anders ontspannend zou vinden als je vrij bent.

1255daf1b47b80cb34aeffc5437bcdd7_medium.

Griep is een acute, besmettelijke en epidemische infectieziekte die wordt veroorzaakt door virussen.

Hoe krijg je griep?

Het virus verspreidt zich via speekseldruppeltjes in de lucht, afkomstig van niezen, hoesten of praten. De druppeltjes komen ook op voorwerpen als deurknoppen, kranen en toetsenborden terecht. Door die voorwerpen en nadien je ogen, neus of mond aan te raken, kan je besmet raken. De kans is grootst in slecht geventileerde ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten. griepsymptomen ontstaan als je immuunsysteem niet opgewassen is tegen de virusinfectie.

Aan welke symptomen herken je dat je griep hebt?

Er is wel degelijk een verschil tussen griep, bronchitis of verkoudheid.

* bij griep ben je meestal ernstiger ziek, met aanhoudende hoge koorts (meer dan 38,5°), koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, pijn aan de ogen, aan het haar en aan de botten,  ontsteking van de lagere luchtwegen en het neusslijmvlies. Griepsymptomen komen vrij plots op.

* bij bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp in de longen ontstoken. dat zorgt voor piepende ademhaling, slijm ophoesten, kortademigheid. Vaak komt bronchitis in combinatie met een verkoudheid. Ze kan het gevolg zijn van een virus als griep of van een bacteriële infectie.

* een verkoudheid komt meestal geleidelijk aan op. De klachten beperken zich tot de bovenste luchtwegen en gaan gepaard met niezen, loopneus, waterige ogen. De symptomen verdwijnen sneller dan bij griep. Koorts is uitzonderlijk.

42d15e6849d7317599d5f3770cf18a07_medium.

Kan griep gevaarlijk zijn?

Er is een risicogroep nl. personen met een chronische aandoening van :

  • het hart
  • de longen (ook astma)
  • de lever, de nieren
  • stofwisselingsziekten (ook diabetes)
  • immuniteitsstoornissen (door medicijnen of door HIV)
  • ouderen

Bij hen kan griep van een banale aandoening omslaan in een levensgevaarlijke ziekte, wanneer complicaties optreden zoals longontsteking. En deze complicaties kunnen voor de  risicopersonen uiteindelijk tot hospitalisatie leiden.

In Vlaanderen sterven immers elk jaar bijna duizend mensen aan de complicaties van de gewone seizoensgriep. Tijdens de laatste ernstige epidemie (winter 1989-1990) “doodde” dit griepvirus in ons land 4500 mensen.

Hoe kan je je beschermen tegen griepinfectie?

lees verder en weet hoe je best handelt … klik  HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s