Veel soeps

04df0c903762a8d0ece39905bf8d3553_medium.

Soep was gemakkelijk, goedkoop en voedzaam. Het lag binnen ieders bereik en onze voorouders, die van zuinigheid een deugd maakten, hadden dat al goed begrepen.

Mijn oma maakte vooral : erwtensoep, ajuinsoep, groentesoep (met allerlei groenten uit de tuin), tomatensoep (en ik at ze liefst met balletjes) ….

6850e2e7dbf576020b32c1a71f71291a_medium.

  • Is de geldbeugel aan het eind van de maand bijna leeg? Dan is soep jouw redding, het is namelijk hét perfecte gerecht om jouw restjes groenten in te verwerken.
  • Een kuchje hier, kuchje daar en je voelt je zo slap als een dweil? Weer is het antwoord: soep! Het zit namelijk boordevol vitaminen. Wat dacht je van een groentesoep gevuld met allerlei krachtgroentes?
  • Ben jij een echte kookkluns … geen probleem, zelfs jij kunt een paar simpele ingrediënten nog omtoveren tot een soepsensatie.

Waar komt soep vandaan?

Oorspronkelijk was soep een snede brood waarover bouillon werd gegoten. Vlees en groenten werden in water gekookt om ze zacht te laten worden, lekkerder te laten smaken en veiliger te maken om te eten. Koks kwamen erachter dat het kookvocht een volle smaak had en het zonde was om het weg te gooien. Ze aten de bouillon met een sneetje brood en noemden het later soep. Die betekenis vinden we nog terug in het woordje ‘soppen’.

8f7a6de64e54c5a74647e4158e006840_medium.

Soep werd door alle bevolkingsklassen gegeten. De armen overleefden op een dagelijks maal van brood en kookvocht, op smaak gebracht met groenten of peulvruchten. Ze noemden het ‘potage’.  De burgerij verrijkte het kookvocht met vlees of vis, met kruiden en met room.

Tegenwoordig heeft soep een eigen plaats in de gastronomie verworven. In Japan, China en andere oosterse landen zijn het meer bouillons, verrijkt met groenten en eventueel deegwaren. Onze westerse soepen gaan van heldere bouillons tot romige, gebonden soepen.

8a2364095e645999f85ed80c125cd96b_medium.

Iedere streekkeuken heeft wel een soep die tot ver over de grenzen bekendheid verwierf. Zo heeft België zijn biersoep met kaas, Frankrijk zijn uiensoep met basilicum, Nederland zijn erwtensoep, Andalusië zijn gazpacho, Italië zijn minestrone, Griekenland zijn kippensoep met rijst en citroen, Turkije zijn koraallinzensoep, Marokko zijn harira, Amerika zijn maïssoep met kokkels en China zijn noedelbouillon.

Met soep kan je alle kanten op. Wanneer het buiten koud is en miezerig, is een kop warme soep een ideale opwarmer. Bij warm weer in de zomer kan soep ook verfrissend zijn. Denken we maar aan gazpacho, de bekende Spaanse koude soep.

Waarvoor is soep goed?

  • Soep levert meestal weinig calorieën. Vermijd daarom bindmiddelen en room.
  • Het zorgt voor een hongerstillend effect
  • Groentesoep brengt voedingsvezels aan, die mee bijdragen tot het verzadigend gevoel. Dit gunstige effect komt ten volle tot zijn recht in niet gemixte soepen en wanneer de soep niet te lang op het vuur heeft gestaan.
  • Vitamine C (zeer gevoelig voor warmte, licht en lucht) wordt afgebroken tijdens het koken. Hoe langer de kooktijd, hoe groter het verlies. Daarom als gouden regel: hou de kooktijd kort en warm de soep niet te vaak op.
  • Vezels vormen in de darm een gel die cholesterol kan binden. Dus kan soep een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte.
  • Bouillonblokjes en bouillonpoeder bevatten veel zout. Het gebruik van kruiden (en liefst verse tuinkruiden) is een aanrader.
  • Voor een goede soep vertrek je van een groentebouillon, een kruidentuiltje en mager soepvlees, dat breng je aan de kook en laat je nadien wat ‘trekken’. De ontvette en gezeefde bouillon gebruik je als basis voor je soep: je voegt gesneden groenten toe die je beetgaar laat koken.

lees verder over soep en probeer de lekkere recepten … klik  HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s