Geen feest zonder sint-jacobsschelpen!

77bab8cfa89e01814bbda347424fc370_medium.

In dit artikel komen lekkere gerechten met deze delicatesse uit de zee.

Het populairste gerecht (uit onze jeugd) was de gegratineerde sint-jacobsvruchten en ik kon nog geen enkel frans praten maar wist wel te vragen aan mama of ze bij een feest de ‘Coquilles Saint-Jacques’ wou klaarmaken. Dit klassieke gerecht stond vroeger steevast bij elk restaurant op het menu als voor-of tussen gerecht!

Gratin van sint-jacobsschelpen

f10f6d17ee95fdf1062ad5ae7321014e_medium.

Ingrediënten (voor 4 personen) :

  • 8 sint-jacobsvruchten (dat is het witte vlees, zie vorig artikel). Je kan het vers kopen of uit de diepvries
  • 4 lege sint-jacobsschelpen
  • 60 gram gepelde garnalen
  • 65 gram champignons
  • 50 gram vetstof
  • 25 gram bloem
  • 1 dl witte wijn
  • 1 ui
  • 1 dl visbouillon (van een blokje)
  • een beetje gemalen kaas
  • peper en zout

Bereiding:

  • pocheer de sint-jacobsnootjes eventjes in de visbouillon, niet lang of ze worden taai. (max. 5 minuten)
  • schep ze eruit en laat ze uitlekken. Het kookvocht bewaren om de saus te maken.
  • snipper de ui fijn en hak de champignons in stukjes
  • fruit ui en champignons in een klein beetje vetstof
  • maak een roux : boter smelten, bloem bijvoegen, van het vuur nemen, kookvocht erbij voegen tot de saus de gewenste dikte heeft, de witte wijn erbij doen.
  • meng de ui en champignons onder de saus + de garnalen
  • kruid met peper en zout
  • doe de coquilles en eventueel andere vissoorten in de schelp (schelpen eerst een beetje invetten)
  • overgiet met de saus tot op 1 cm van de rand
  • bestrooi met de gemalen kaas en leg een klein klontje boter erop
  • laat ze in de oven grillen tot er een mooi bruin korstje op komt (ongeveer 10 min. op 180° en de laatste minuten alleen de grill.

Dit gerecht wordt geserveerd met stokbrood

extra tips:

  • je kan wat gehakte peterselie gebruiken voor de afwerking
  • als je de schelpen vooraf klaarmaakt en ze dus afgekoeld zijn, dan moet je ze ongeveer 20- 25 min. in de oven zetten.
  • Origineel is dit gerecht met coquilles en garnaaltjes maar je kan het ook combineren met zalm, mosselen, rivierkreeftjes .. alles wat je lekker vindt.
  • als je geen lege schelpen hebt, kan je kommetjes gebruiken

Sint-jacobsvruchten worden nog vaak op de klassieke wijze gegeten maar tegenwoordig zijn er heel veel gerechten waar de nootjes kort aangebakken worden en geserveerd met groenten …

Toen de kinderen en kleinkinderen hier waren met nieuwjaar, maakte ik mijn voorgerecht met Sint-Jacobsvruchten. Het was heel eenvoudig maar erg lekker en ze hebben gesmuld!

Gebakken sint-jacobsvruchten

f26cd00d35576e47b38c7c11e65c9a53_medium.

Ik beschrijf het recept voor 8 personen

Ingrediënten :

  • 24 sint-jacobsnootjes
  • rucolasla (andere sla mag ook)
  • 120 gram pijnboompitten
  • olijfolie en boter
  • peper en zout

Voor de vinaigrette:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 koffilepel mosterd
  • 2 koffielepels balsamico
  • 2 koffielepels ahornsiroop
  • peper en zout

Bereiding:

  • de pijnboompitten roosteren in een anti-kleefpan en laten afkoelen
  • de vinaigrette klaarmaken en kruiden met peper en zout (ik gebruik graag peper van de molen)
  • een beetje olie + klein klontje boter in de pan laten goed heet worden.
  • de sint-jacobsnootjes héél kort laten aanbakken, langs beide kanten , ondertussen  kruiden met peper en zout. De nootjes worden taai als ze TE lang bakken!! Hou ze even warm.
  • eventueel kan je het aanbaksel blussen met een beetje water en wat laten inkoken

Serveren :  De rucola sla op de borden schikken. Daarover de geroosterde pijnboompitten en een beetje vinaigrette erop doen. Schik de sint-jacobsvruchten op de sla en druppel een beetje van de saus erover. Ik had vooraf nog broodkorstjes gebakken en er enkele op gedaan.

Serveren met stokbrood.

Bij personen die echt een sausje erbij willen .. ga als volgt tewerk :

  • recept zoals hierboven
  • apart sausje maken met : wat visbouillon (van een blokje of fond) – beetje witte wijn toevoegen – ¼ of ½ blik kreeftensoep (Unox) – peper en zout – room

Nog een recept van een voorgerecht dat ik reeds klaarmaakte

Sint-jacobsnootjes met verse kruiden op een bedje van prei

lees en kijk verder …. HIER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s