Thuis na een dagje ziekenhuis

Dinsdag 10 februari .. ik werd ik om 8.30u verwacht in het ziekenhuis.

Het is al een paar jaar dat ik me blauw erger als ik, voor de zoveelste keer, een nieuw paar schoenen achteraan in de kast moet plaatsen.

Ik heb een hekel aan mijn voeten!

En nog specifieker .. ik heb een GROTE hekel aan mijn tenen!!

Het is elke keer een marteling als het winter wordt en ik geen ‘open’ schoenen meer kan dragen – in sandalen voel ik trouwens geen pijn!

53c62f274b1b1a0d673398406b4f6406_medium.

Hét gehate fenomeen .. mijn hamertenen!!

Een hamerteen is een buigstand van de teen die niet meer te strekken is. Dit kan ontstaan bij een doorgezakte voorvoet waardoor de buigers en de strekkers van de tenen in onbalans raken. Bij een hamerteen is het middelste gewrichtje van de teen omhoog en krom vergroeid. De klachten bij een hamerteen zijn eelt bovenop de teen (eksteroog), het uiteinde van de teen en het begin van de nagel. Een hamerteen is heel pijnlijk in de gesloten schoen.

52ad024c0497fb1ed760b62181e50338_medium.

127344acaf5f53c1144926f2331faa97_medium.

Er is niet één exacte oorzaak om het ontstaan van een hamerteen aan te geven. Normaal gesproken is er een evenwicht tussen de verschillende spieren die de tenen bewegen: de buigers en de strekkers van de teen en de kleine voetspiertjes. Als dit evenwicht in de besturing verstoord wordt, kan een hamerteen ontstaan. Er zijn veel oorzaken voor een verstoring van dit evenwicht, maar in het algemeen komt het doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Ook dit kan weer vele oorzaken hebben, zoals oudere leeftijd al dan niet gepaard gaande met slagaderverkalking (“arteriosclerose”), diabetes, reuma, een doorgemaakt ongeval etc. etc.

Een heel veel voorkomende oorzaak van een hamerteenstand van de tweede teen is een hallux valgus. Doordat de grote teen onder de tweede teen groeit, drukt deze de tweede teen in een hamerteenstand.

In 2009 werd ik geopereerd van een hallux valgus. Mijn tweede teen was toen een hamerteen en die werd meteen ook rechtgezet. Voor de rest waren mijn tenen ‘redelijk’ normaal.

Dat ‘normaal’ zijn bleef niet duren .. beetje bij beetje kwam de middelste teen naar boven. Veel mensen met een hamerteen hebben weinig of geen last. Vaak is de afwijking nog soepel, maar bij lang bestaan kan deze kromstand stug worden.

Zo was, 6 jaar later, mijn middelste teen een heel pijnlijke hamerteen geworden!

4cf9e58ad745914ee5b15b4689e9ec3f_medium.

Het is al 2 jaar dat ik er enorme last van heb. De vervelende etter bezorgde me nu genoeg hinder! Meestal ontstaat er op het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje een likdoorn of eksteroog, die vanwege het wrijven tegen de schoen pijn veroorzaakt en ook kan gaan ontsteken. Bij een stugge hamerteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan, waar, door de kromstand, een abnormaal hoge druk is ontstaan

61b1a9b3718342209e89cc1ff99e7ed5_medium.

Tevens kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan. omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt. Tenslotte kan dit gepaard gaan met ontsteking en pijn in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Behandeling

De eerste behandeling van een hamerteen is altijd een behandeling zonder operatie. In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door het dragen van wijde schoenen eventueel gecombineerd met steunzolen.

Ik heb alles geprobeerd : van likdoornpleisters, viltjes om de drukplekken te ontlasten en de teen in een betere positie te houden, kleine orthesen van de podoloog …

Het viel niet mee om iedere dag iets tussen of op je tenen te moeten doen om de pijn te verminderen.

Dan is er de definitieve oplossing : ‘De hamerteen correctie!’

En daarvoor was ik vandaag in het ziekenhuis!

Lees meer over de operatie, het verloop en de herstelperiode …. klik  HIER

Advertenties

3 reacties op ‘Thuis na een dagje ziekenhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s