Peper in alle kleuren

Peper is ongetwijfeld de belangrijkste specerij die gebruikt wordt door volkeren in India.

De eerste geschriften die over peper (toen nog ‘pipali’) spreken, komen uit het heilige Sanskriet. Meerdere teksten in het ‘Sanskriet’ getuigen ervan.

Wat is ‘sanskriet’ => http://http://nl.wikipedia.org/wiki/Sanskriet

9deae9140b594c7d3054d1c75e48a9ff_medium.

Via de Perzen kwamen de kleine korrels in Europa terecht. Direct namen ze een belangrijke rol in. Zo werden Romeinse belastingen vaak met peperkorrels betaald en vroegen de Ottomanen dikwijls om peper bij het betalen van losgeld.

Ook de Egyptenaren kenden peper. Er werden peperkorrels teruggevonden in de neus van de mummie van Ramses II, uit de 13de eeuw voor Christus.

In de Middeleeuwen en ook daarvoor was peper een zeldzame en dure specerij, die zeer gewild was. In de 16de eeuw, toen de Portugees Vasco da Gama de zeeroute via de Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) ontdekte kwam er voor het eerst meer peper op de markt. De wens om zelf deze korrels te verhandelen was één van de belangrijkste redenen voor de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), eind 16de eeuw.

In de 17de eeuw had de VOC, met een jaarlijkse invoer van ongeveer 2.500 ton, ongeveer de helft van de peperhandel in Europa in handen. Peper zorgde hiermee voor ongeveer een derde van alle handelsopbrengsten van de Nederlanden. Sindsdien is de wereldhandel gestegen tot ruim 140.000 ton per jaar en heeft peper vrijwel in elk land waar het is geïntroduceerd een prominente plek in de keuken ingenomen. De naam peper stond in de tijd van de VOC vrijwel synoniem voor specerijen in de Nederlanden. De naam komt daarom in veel termen terug, zoals in peperduur of pepernoot.

De peperplant

De peperplant is een klimplant die voornamelijk in de tropische, vochtige oerwouden van een aantal landen van Zuidoost Azië groeit.

de0a4aaa0032307a8129162e14a7d9bd_medium.

Van oorsprong komt deze plant uit India, waar ze nog steeds in het wild voorkomt en tot 4 meter hoog groeit. Vroeger was Indonesië de grootste producent van zwarte peper, maar die eer is tegenwoordig overgenomen door Vietnam.

b4b3dff258288d7498a95027ff99c8d1_medium.

peperplantage in Vietnam

Op grote plantages worden de planten geleid en groeit peper in de schaduw van grote bloemen die mogen blijven staan. Na twee of drie jaar vormen zich voor het eerst witte bloemen die zich ontwikkelen tot kleine bessen die eerst groen, vervolgens geel en uiteindelijk diep rood zijn.

370bc0b6eece4563672844bc1531c698_medium.

De peperkorrel, zoals wij hem kennen, is eigenlijk een bes. De zwarte peper is de gekookte en daarna gedroogde onrijpe bes van die plant. Groene peper is alleen maar de gedroogde onrijpe bes en witte peper is de gedroogde rijpe bes.

Ondanks het verschil in kleur en prijs komen zwarte, witte, groene en rode peper dus van precies dezelfde plant.

10a6e7b648ee33afb3e24b30a361b393_medium.

e39b9592c8c5d0c2c4618758564f323a_medium.

54964aa8bc070df1003b394f2f014a6c_medium.

Zwarte peper

Zwarte peper wordt verkregen door de ‘onrijpe’, geoogste peperbessen in de zon te laten drogen. Hierdoor wordt de peper zwart en het buitenste velletje rimpelt.  Deze peper wordt al duizenden jaren gebruikt als smaakmaker, en (vroeger), vanwege zijn stimulerende en antibacteriële werking, ook als medicijn. De zwarte peper heeft een uitgesproken sterke smaak

Groene peper

Groene peper wordt eveneens gemaakt van de ‘onrijpe’, groene bessen. Alleen worden deze bessen niet gedroogd, maar geconserveerd in  pekel, azijn of zout water. Hierdoor behouden ze hun groene kleur. In tegenstelling tot de zwarte peper en de witte peper is de groene een vrij recent fenomeen. Groene peper wordt veel gebruikt in de Thaise keuken.

De smaak is niet zozeer pikant, maar fruitig. Groene peper wordt gebruikt om een roomsaus, een terrine of een gemengde salade op smaak te brengen

voor het vervolg en AL die andere pepersoorten, lees  HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s