Elke specerij juist gebruiken.

In een vorig deel kwamen de vele soorten pepers aan bod.

Onze smaakpapillen werden ook gestreeld door 20 verschillende kruiden

28e76b97949981f0cedac04ed1028517_medium.

In dit volgende delen heb ik het over het gebruik van specerijen in de keuken. Verschillende specerijen hebben ook een helende of medische werking – maar dat komt nu in de artikelen niet aan bod.

Specerijen brengen de meest verschillende gerechten op smaak, of ze nu prikkelen of een aroma geven! Men moet ze wel juist doordacht gebruiken.

Maak kennis met deze smaken van alle uithoeken in de wereld.

Gember

Gember is een heerlijke en tegelijk een gezonde specerij, afkomstig uit de Oosterse keuken.

74da1215d72fb8ae97e7c1af93f50b71_medium.

Van deze Indische plant wordt enkel de wortel gebruikt : vers, gedroogd, geraspt, gemalen, op siroop bewaard of op azijn. Gember wordt vaak gebruikt in de Indische en Aziatische keuken. In China en Indonesië wordt gember vooral toegevoegd aan vleesgerechten, in India gebruikt men gember bijna uitsluitend in curry’s. De gedroogde gemalen gember is heel vaak terug te vinden in Aziatische kruidenmixen. Maar de specerij is ook al heel goed ingeburgerd in de Europese landen.

937352b9c882e0f9f5c27c5beabdd612_medium.

Smaak :

Gember geeft je gerechten tegelijk een pittige en frisse smaak. Gedroogde gember is nog pittiger dan verse. Als gember goed gedoseerd is, geeft het een heel aangename smaak aan bereidingen, maar als men er te veel in doet, geeft het een smaak van … zeep!

Gebruik : Verse gemberwortel wordt eerst geschild en dan kan je die raspen en in plakjes of stukjes snijden. Rauwe gember is niet zo lekker, dus kook je de specerij best  mee. Als je gember meekookt, verliest het zijn frisse smaak. Als je juist die frisse smaak wil behouden , laat de gember dan enkele uren in water weken  en voeg de specerij laatst aan je gerecht toe.

De verse en gekruide smaak komt zowel in zoete als in gekruide gerechten tot zijn recht.

lees verder over de verschillende specerijen …. HIER

Advertenties

2 reacties op ‘Elke specerij juist gebruiken.

  1. Ik heb laatst gember zakjes merk JAHE WANGI gekochT, instant drank. Het zou goed werken tegen griep. Na 1 week gebruik van een paar zakjs per dag moest ik met maag darm klachten naar de huisarts. Ik begreep maar niet waar die zeepsmaak vandaan kwam. Ik ben verder gaan lezen over gember en ben hier beland en wat lees ik: DROGE GEMBER SMAAKT NAAR ZEEP. Wat er allemaal niet gerotzooid wordt om maar te exporteren.
    Ik denk niet dat droge gember van nature die zeepsmaak heeft maar dat bij de beweking chemische middelen worden gebruikt die intrekt in de gember. Vandaar die zeep.
    Ik proefde niet alleen zeep ik kreeg ook schuimvorming en slijmvorming in mn maag.
    Wees gewaaschuwd en Mariposatielt bedankt voor bovenstaand artikel.

    Groeten Mahesh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s