Nog meer specerijen in de keuken

In vorig deel ging het over : gember – laos – kaneel – muskaatnoot en foelie.

Er zijn nog meer lekkere én gezonde specerijen!

Kruidnagel

De kruidnagelboom is een mooie boom met bloemen die in kleine trossen aan het uiteinde van de takjes hangen. Hij is afkomstig uit de archipel van de Molukken (Indonesië). Tot op heden worden kruidnagels meest op Indonesië geoogst. Maar ook in andere landen zoals Zanzibar, Madagaskar, Sri Lanka, Maleisië, Pemba en Tanzania worden ze gekweekt en geëxporteerd.

De boom is 9 tot 12 meter hoog en altijd groen, pas na 6-8 jaar wordt er geoogst, maar daarna kan de kruidnagelboom kan wel 100 jaar lang vruchten voortbrengen.

8c42454cb03240133be7ca5766b2487a_medium.

Hij levert 4 aromatische delen : de bladeren, de vruchten, de twijgen en de bloemen.

In de keuken gebruiken we enkel de gedroogde bloemknoppen. Kruidnagels zijn dus gedroogde, nog niet geopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Een kruidnagel bestaat uit een ongeveer 1 cm lang steeltje, met daarop het knopje, dat zo’n 3 mm in diameter is.

1f62dc41ce68bcf63d7247be9e9a2f5b_medium.

bc4c2bd4d4565adc3e33421f1474050d_medium.

De bloemknoppen worden geplukt als ze ongeveer 1 ½ cm lang zijn en op het moment dat ze van wit naar roze gaan verkleuren. Ze worden dus geoogst voordat de bloemen opengaan en een dieprode bloesem vormen. Als een bloemknop opengaat, kan deze niet meer als specerij gebruikt worden.

57a095372d20595e30be13dd20343e60_medium.

Op de foto’s (boven en onder) zie je : de geopende bloemen (met pluim), uitgebloeide bloemen (de rode) en nog niet geopende bloemknoppen ( met een bol kopje). Deze laatste zijn geschikt voor de kruidnagels.

b170923eee722e80fd7b9bc4bfde7d98_medium.

De oogst gebeurt met de hand, door jongens die langs dikke bamboe palen in de bomen klimmen.

8f9e49a3b6f365b4e95a4ec22b0dad04_medium.

Daarna worden de bloemknoppen op grasmatten, zeilen of betonvloeren in de zon gedroogd. Zo verkrijgen ze de bekende bruine kleur met iets lichterbruine kopjes.

b84701c8fd0b051983e58654e83591b3_medium.

8c85ef289b9e95efba93c21daae14a8e_medium.

Oude vrouw keert met een hark de kruidnagels

358f7442a0b0fce9f94272c7bb2564e5_medium.

01b2536d03b621a5c9c5813c9a4b8044_medium.

De kruidnagels liggen te drogen aan de huizen. Ze gebruiken het minder in de keuken maar wel in de tabakindustrie om de lokale sigaretten een extra smaakje te geven.

d6e55daa7e5ce9e7cc5674e836de70b9_medium.

De naam “kruidnagel” danken ze aan de vorm van het kruid, omdat dat de vorm van een draadnagel of spijker heeft.

Kruidnagels zijn vooral populair in de Oosterse en (Noord) Afrikaanse keuken, terwijl er in Europa eigenlijk matig gebruik van wordt gemaakt..

Smaak :

Kruidnagel is een specerij met een dominant kruidige en zeer doordringende smaak. Je moet ze dus met mate gebruiken, als je de smaak van kruidnagels niet wilt laten overheersen in het gerecht.

Gebruik :

Deze specerij kan je kopen zowel als hele kruidnagels als in poedervorm. Hele kruidnagels geven hun smaak langzaam af en ze behouden hun aroma langer dan de gemalen versie. Ze kunnen mee gekookt worden in warme gerechten, maar bijvoorbeeld ook (vóór de bereiding) in vlees geprikt worden. Het is raadzaam om ze voor consumptie te verwijderden, zelfs na uren meekoken of braden kunnen ze soms nog onaangenaam sterk smaken.

  • de karakteristieke en doordringende smaak en geur past goed in koekkruiden, zoals bijvoorbeeld speculaas.
  • bij stoofgerechten, zoals peertjes en runderlappen worden kruidnagels langdurig meegetrokken
  • ze worden ook meegekookt met rode kool en wild.
  • kruidnagel past perfect bij masala en Indische kerrie, alsook bij peper, nootmuskaat en kaneel. Samen vormen ze een mengsel dat in het Frans ‘quatre épices’ wordt genoemd.
  • het accentueert de smaken en corrigeert de smaak van ui in marinades en pickles.
  • In Noord-Europa vindt men het in fruitsalades.
  • In Duitsland voegt men kruidnagel toe aan de bekende glühweinen en in Nederland wordt het toegevoegd aan de bisschopswijn.
  • De Friezen gebruiken kruidnagel wel graag in de vleesbereidingen, vooral in de rollade en het gehakt is de specerij een welkome smaakmaker. Ook wordt kruidnagel gebruikt in de Friese nagelkaas

en nog veel meer over kruidnagel en kurkuma lees je …. HIER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s