Kerrie .. curry .. masala

In vorige delen kwamen volgende specerijen aan bod :

gember, laos, muskaatnoot/ foelie en kaneel

kruidnagel en kurkuma

f4001861ab6a44e7138e99905c097925_medium.

Kerrie – Curry

De naam kerrie of curry heeft twee betekenissen. Aan de ene kant verwijst men naar een bepaald specerijenmengsel, aan de andere kant gebruikt men de term ook voor gerechten die met dit mengsel bereid worden.

Volgens wikipedia :

Kerrie, in België curry genoemd, is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. Het woord kerrie is een verbastering van het Tamil-woord kari (Engels: curry), wat saus betekent.

In Nederland is kerrie doorgedrongen in allerlei kant-en-klare kerriesauzen en -poeders. De smaak van de vernederlandste kerrie wijkt af van de smaak in originele Indiase kerriegerechten.

Curry is de omschrijving van een groot aantal gekruide gerechten die vooral voorkomen in de Indiase keuken, maar ook in veel andere Aziatische landen. In de 18e eeuw werd het concept van curry ook naar Europa gebracht door Britse kolonisten

(tot hier wikipedia)

ccc16c0aa647ea60786f786fbc339269_medium.6e36164b580b2f8902c2dc21caa03516_medium.

Kerriepoeder of currypoeder wordt niet alleen van de kerrieplant gemaakt, maar is eigenlijk een samenstelling van verschillende kruiden. De samenstelling van kerriepoeder kan sterk variëren. Er zitten minstens zeven specerijen in, waaronder cayennepeper (bepaalt de scherpte) en kurkuma (geeft de typische kleur). Verder ook gember, koriander, kruidnagel, kardemom, kurkuma, komijn, kaneel, piment, venkelzaad, foelie, mosterdzaad en fenegriek (ook wel Grieks hooi genoemd).

De inhoud van kerrie is zeer veranderlijk. Niet enkel de ingrediënten zijn veranderlijk; ook de verhoudingen kunnen helemaal anders zijn. De mengsels kunnen variëren in smaak van zoet tot scherp. Meestal is de kleur van de specerij geel, maar er is ook de rode versie. De rode kleur is afkomstig van rode pepers, waardoor de rode mengsels dan ook over het algemeen pittiger van smaak zijn.

fd359b5ebdbb8335b9c18e30adc68171_medium.

b97402c377645c1241ba850b06247fea_medium.

De supermarkt verkoopt het hele jaar door kerriekruiden. Tegenwoordig zijn er naast de poeders steeds meer authentieke kerriepasta’s verkrijgbaar. Zoals al vermeld, zijn er vele, ontelbare, soorten kerrie. Om een klein beetje orde te scheppen in de variëteiten is kerrie opgedeeld in mild, hot en very hot. Op de verpakking zie je bv. ‘Mild’, ‘Curry’, ‘Madras’, ‘Vindaloo’, ‘Phall’. De laatste twee soorten zijn erg heet.

2aee5f487dd9bbd91a3de755c301e857_medium.

De kerrieplant

3de78fe1b723913740f3369a37f4bb43_medium.

Gebruik :

De takjes en de bladeren van de kerrieplant worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken, vooral in de Aziatische keuken is de kerrieplant heel courant.

  • de bladeren met het milde kerrie-aroma kruiden soepen en sausen, groenten en rijst- en vleesgerechten. Je kan de hele takjes kort meekoken en ze daarna verwijderen.
  • of je vermaalt het kruid in een vijzel samen met rozemarijn, salie en tijm en je strijkt het, met wat olie smeuïg gemaakt en op smaak gebracht met peper en zout over visfilets die u in aluminiumfolie op de grilt of barbecue legt.
  • de kerrieplant is ook een bestanddeel van allerlei kant-en klaar-sausen.

Kerriepoeder of -pasta

  • het is goed kerriepoeder even in olie te verhitten voordat je het aan een gerecht toevoegt. Op deze manier komt het aroma volledig tot ontwikkeling.
  • kerriepoeder of kerriepasta kan je in zeer veel gerechten gebruiken: bij varkensvlees, kip en vegetarische gerechten, maar ook in soepen en mayonaises.
  • het wordt gebruikt in curryschotels (vlees-, kip- of visschotels) gegarneerd met rijst, rozijnen, schijfjes banaan en blokjes ananas.

Spring er voorzichtig mee om want de smaak is vrij krachtig!

1f843c9767323a1f95cab8e1443b9fd0_medium.

‘kip kerrie of curry met rijst’

Curry’s

Men noemt kerrie het poeder waarmee een curry gemaakt wordt. Maar, niet alle curry’s gemaakt met kerriepoeder. Curry/kerrie is in wezen egoïstisch : het past nergens bij, maar dat is normaal. Het is een mengeling op zich, met een vrij uitgesproken smaak.

De term curry wordt vandaag de dag in de Westerse wereld gebruikt voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. De currygerechten hebben vaak namen die aangeven welke soorten vlees en groente erin verwerkt zijn, of de manier van bereiden aangeven. Ik denk aan lamscurry, kipcurry, viscurry, Thaise curry, groentecurry, Vietnamese eendcurry en er is ook de Engelse curry …

en … klik hier voor het VERVOLG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s