Komijn en kardemom

In vorige delen zagen we al heel wat specerijen. Hier volgen er nog twee.

Komijn / karwij

Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije. De plant groeit het best in een zanderige, gedraineerde bodem en in een gebied met een warm klimaat, zoals aan de kust van de Middellandse Zee, waar het kruid aangetroffen kan worden. De komijnplant heeft dunne stengels die tot 30 cm hoog kunnen worden en lila of witte bloemen hebben.

fe060cdd8c1073db82165df99ad2886d_medium.

‘de komijnplant’

Het is een kruid waarvan de zaadjes gebruikt worden als specerij.  In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als ‘djinten’ of ‘djintan’, een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn ‘jintan’.

Er zijn twee soorten komijn :

  • safed : dit is de meeste bekende en wit van kleur. Deze heeft de typische komijnsmaak
  • kala : deze soort is donkerder en heeft een scherpe peperachtige smaak.

5a8a69845f251c611663720eeb219767_medium.

‘zwarte komijn’

Smaak en aroma

Vooral de zaadjes van komijn worden in de keuken gebruikt. Deze hebben een heel sterk aroma dat zich beter ontwikkelt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd en stukgewreven worden.

Komijn is een pikante smaakmaker. Sommigen zijn er helemaal weg van, anderen ervaren de smaak als storend. De specerij heeft kruidige, anijsachtige smaak en kun je zowel in warme als koude gerechten verwerken.

Ook de heel specifieke geur doet enigszins aan anijs en karwij denken.

e97456b126d2db8f4cc6730224ab2112_medium.

Gebruik

Komijnpoeder is een onderdeel van kerrie/curry (zie vorig artikel).

Komijn kun je behalve in curry’s in allerlei gerechten toepassen. De specerij wordt vaak gebruikt in bepaalde groentebereidingen.

  • Komijn geeft  een originele en onmisbare smaak in Noord-Afrikaanse gerechten (ragout, tajines, couscous, kebab, kefta, kip tandoori).
  • Het is ook heel sterk aanwezig in de Indische en Mexicaanse keuken (chili con carne). In Turkije wordt het ook gebruikt in çörek. En in Spanje doet men komijn in chorizo.
  • In Duitsland gebruikt men komijn samen met karwij in de likeur ‘Kummel’. En in Nederland en Vlaanderen  is komijn ook te vinden in komijnkazen (Leidse kaas, Gouda, Munster) en vleeswaren.
  • Het is een geliefd ingrediënt in goulash of stoofschotels met vlees
  • De zaadjes zijn ook heerlijk als knapperig ingrediënt van dressings, bij verse salades met bijvoorbeeld wortel, komkommer en olijf.
  • Komijn smaakt ook goed in combinatie met kaas, kool, rode bietjes of aardappelen.
  • Verwerk het eens als ingrediënt bij het bakken van brood
  • Vroeger werd komijn gebruikt in plaats van – het toen zo dure – zwarte peper. Dus experimenteer eens door komijn toe te voegen in gerechten waar je anders rijkelijk zwarte peper over zou strooien, zoals bv. een roerei of bij gegrilde groenten.

en er is zoveel meer …. VERVOLG


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s