Vanille en saffraan

In vorige delen zagen we al heel wat specerijen. Hier volgen de laatste en meteen de twee duurste specerijen ter wereld.

Vanille

fe8ae8e2cae14de231dbf61f146c364a_medium.

Vanille komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Mexico, en meer bepaald van de vruchten van de tropische klimorchidee, nl. de vanille-orchidee. Tot in de 19de eeuw bleef Mexico de belangrijkste producent van de vanille. Vanaf dan werd de smaakstof ook in Europa en zijn koloniale gebieden geteeld, maar de planten droegen hier geen vruchten. Uiteindelijk ontdekte men de oorzaak ; in de oorspronkelijke gebieden werden de bloemen bestoven door een plaatselijk levende bijensoort nl. de Melipona beechii.

In andere gebieden zijn geen geschikte bestuivers aanwezig en sterven de bloemen af zonder vrucht te dragen. Pas nadat men ontdekte hoe de bloemen kunstmatig, met de hand, bestoven kunnen worden kon de vanille ook buiten Mexico worden gewonnen. Madagaskar is nu een van de grootste producenten van vanille

78fd8378a623bc48b88e3c733f5dd807_medium.

e59f53f036c062905bd7fd5e38876519_medium.

‘ De bij  :  Melipona beechii’

Vanille is na saffraan, het duurste specerij ter wereld. De oorzaak is dat de bevruchting van de plant enkel kan gebeuren door de bijensoort uit Mexico en omgeving. Het bestuiven met de hand is dan ook erg arbeidsintensief. En daarbij komt nog dat van de tros maar één bloem per nacht open gaat en het duurt 5-8 maanden voordat men kan oogsten. Een paar koude nachten kunnen een hele oogst doen mislukken!

134fc862ba4bfd26ac572870e7d2c3a9_medium.

De vanilleorchidee levert peulen, de vanillebonen of vanille(stokjes) genoemd. Ze zijn ongeveer 20 cm lang en bevatten ontelbare minuscule zaadjes. Ze worden niet alleen in levensmiddelen verwerkt, maar ook in bv. tabak en parfum (het is een afrodisiacum).

5de6cbe3f4a6f17214ea1bf943ac1763_medium.

De vanilleplant en de peulen

86e221ed271b25e80c6ac138150d04a5_medium.

Als de vanillepeulen bijna rijp zijn worden ze geplukt. Daarna ondergaan ze een broeiproces om verder afrijpen te stoppen. Dat proces houdt in dat de peulen ingepakt worden of korte tijd in heet water gelegd. Daarna worden de peulen in de zon gedroogd. Dit drogen neemt 3 tot 6 maanden in beslag. De geelgroene kleur van de peul verandert naar donkerbruin tot zwart

0866806b7625c722b9823e0c84521d47_medium.

Het droogproces

73217f63e31d08a0578519833c189ed5_medium.

Hierbij verliezen de geoogste vruchten 80 % van hun gewicht. Ze rimpelen in de lengte en er worden fijne, witte kristallen gevormd die ‘vanilline’ heten. Vanilline is een reukgevende stof, te zien op de buitenkant van het stokje.

3f7080bfe2e4351d88799cef8c220af2_medium.

Door de vanilline verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.

en nog veel meer lees je hier … VERVOLG


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s