Zonneallergie

De winterkoopjes zijn de deur uit. Het is al een klein beetje zomer in de winkels en de uitstalramen!

We durven al eens dromen van de lente en de zomer, van lichte bloesjes en zomerjurken, van shorts en mouwloze T-shirts, van topjes en sandalen.

Droom jij ook al van zonnestralen die je huid strelen? En verlang je ook naar een wandeling in het park, een koel drankje op een terrasje of een boek lezen in de tuinzetel. Misschien lig je in gedachten al aan het strand .. lekker luieren in een vakantieland?

e508c7e8045c68f7b1679d301a431f0f_medium.

‘En opeens is het zover

heerlijk van alles genieten

en niet meer zitten griepen

zalig door de golven lopen

en een lekker ijsje kopen

lopen in het zonnetje, hand in hand

en dan terug naar huis, lekker bruin gebrand !!’

c09a993b35e323355d59a8dac0a4da05_medium.

Maar wat nu … daar zijn ze, die vervelende, jeukende rode bobbeltjes!

Waar komen die zo plots vandaan? En wat doe je eraan?

Zonneallergie

Het is een verzameling huidproblemen veroorzaakt door de zon.

  • De meest voorkomende vorm is PMLE (polymorfe lichteruptie) : een plotse blootstelling aan UV-licht zorgt voor jeukende bobbeltjes of blaasjes op de zones die in de zon kwamen, zoals de nek, decolleté, handen, onderarmen en benen. Meestal blijft het gezicht gespaard omdat dat meer gewend is aan de zon. De bobbeltjes verdwijnen meestal na enkele dagen.
  • Een andere vorm is de fotoallergische reactie :  dan reageert je huid allergisch op de zon omdat ze overgevoelig is geworden, bv. door medicatie
  • Dan is er ook nog zonne-urticaria, een vorm van netelroos. Je krijgt dan jeukende bulten kort na blootstelling aan de zon. Ze komen op als je in de zon komt, maar verdwijnen bijna meteen – binnen de 24 uur – als je daarna in de schaduw blijft. Deze laatste vorm komt minder voor.

Om te weten welke vorm je hebt, ga je best even naar de arts.

De zon is dus goed voor ons humeur maar kan slecht zijn voor onze huid!

En ik kan er van meespreken. Het is ongeveer 30 jaar geleden dat wij op vakantie waren in Frankrijk, in de Ardeche. Voor de kinderen was dat een onvergetelijke vakantie. Elke dag opnieuw scheen de zon en lokte het zwembad voor die verfrissende verkoeling. De vele waterspelletjes, animaties op het domein en het ‘buiten leven en eten’ was voor hen werkelijk een paradijs! We maakten ook uitstappen en de natuur was zo mooi.

e46366dac7be31c4dfeeb93ca3c95639_medium.

Gorges-Pont-Arc

6a4313f3b330447ea4d8d7976a81254b_medium.

Het lijkt een heel mooie vakantie, maar die tijd was voor mij een beproeving! Voor de eerste keer in mijn leven werd ik geconfronteerd met zonne-allergie! Ik was voorzien op voldoende zonnebrandcrème want al van kleinsaf had ik een tere en blanke huid. Langdurig in de zon liggen of zitten deed ik meestal niet, ik kon er ook niet tegen.

Maar hier in deze streek van Frankrijk leerde ik wat zonneallergie betekende. Na dag 3 kreeg ik overal grote, rode en jeukende bulten. Het waren net grote muggenbeten. Dan werden het rode vlekken …

lees meer hier …. VERVOLG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s