Heeft je moeder ‘viskes gebakken’?

Vis klaarmaken is niet moeilijk. Maar als ze wou dat hij niet aan de pan plakt, in stukken valt of flauw smaakt, kende ons moeder de kneepjes. Ze zag geen graten in de bereiding van een vers stukje vis.

522ef1edca5aad7b24c3d4dc742f3698_medium.

Weet jij op welke manieren je vis kan klaarmaken?

En waarop let je best bij aankoop en bewaren van vis?

34cdc27e7d22353ef445732416da6b05_medium.

AANKOPEN

Een heel verse vis ziet er fris uit en ruikt naar de zee.

  • De huid moet glanzend zijn en strak staan. Als de huid dof of rimpelig is, heb je te maken met een minder verse vis.
  • Als op het vel een natuurlijk, eiwitrijk slijmlaagje aanwezig is, moet het doorschijnend en glanzend zijn. Bij niet verse vis is dit wat uitgedroogd en dof. Bij het schoonmaken van de vis wordt het slijm er meestal afgespoeld.
  • De ogen moeten helder, zwart en bol zijn. Bij niet verse vis is het doorschijnende oppervlak ondoorzichtig en grijs, en de bol wordt steeds platter.
  • De buik van een intacte vis mag niet gezwollen, zacht of gescheurd zijn.
  • Bij een schoongemaakte vis moeten alle ingewanden verwijderd zijn.

7b644c273c7038e2da68fd723f0ecee9_medium.

Verse filets en vismoten zijn stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend.

  • Moten en filets moeten een volle indruk maken en glanzen. Als ze niet vers zijn zie je dat aan de uitgedroogde oppervlakken. Er mogen geen bruine randen zijn, want die wijzen op uitdroging, oxidatie van oliën en ongewenste smaken.
  • Een vis moet – voorgesneden of niet – naar frisse zeelucht of fijngewreven bladeren ruiken en hoogstens heel licht naar vis. Een te sterke vislucht komt voor uit een langdurige bacteriële activiteit.

BEWAREN

Vroeger rookte men de vis om die langer te kunnen bewaren. De vissers gebruikten zout als conserveringsmethode. Het vervoer nam te veel tijd in beslag en door de vis zo sterk te zouten bleef bv. haring weken en soms maanden lang houdbaar.

Tegenwoordig doen wij dat nog steeds, maar niet alleen met het oog op de houdbaarheid, ook vanwege de smaak.

Twijfel je over de versheid van de vis, bewaar hem dan niet!
De tijd van vis in de krant meegeven is voorbij. Nu wordt verse vis verantwoord verpakt in een beschermende verpakking of in vacuumverpakking.  Hierdoor blijven geur, smaak en kleur behouden.

Onderbreek de koude keten vooral niet. Koop vis daarom aan het einde van je boodschappen en doe hem als eerste in de koelkast. Verse vis kun je best bereiden en eten op de dag van aankoop.

d23d6004305cf885f41e3966ba49ba9e_medium.

Bewaar vis altijd in de koelkast bij een temperatuur van max. 7°C  (4°C is ideaal). Haal hem een half uur voor bereiding uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Vis die te koud bereid wordt, wordt onregelmatig gaar. Spoel de vis voor het gebruik met koud water af en dep droog met een stuk keukenpapier ….

lees verder als je klikt … HIER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s