Praten over verlies

Het leven gaat verder en dat terwijl je iemand verloren hebt. Het is erg confronterend en het gebeurt zo vaak dat de omgeving niet weet hoe ze moeten omgaan of reageren als iemand in diepe rouw is. Nochtans kunnen vrienden, familie en kennissen veel betekenen!

fa17fa4e0f6bff12242c5b679c12cf85_medium.

Het is een typisch menselijke reactie om te verlangen dat de ander het ‘goed’ heeft en zo een oplossing te willen zoeken voor het probleem. Die oplossing kan ‘niemand’ bieden en de pijn wegnemen ook niet! En de persoon die rouwt vraagt dat ook niet. Veel mensen hebben angst : angst om de pijn onder ogen te zien, angst omdat men niet kan helpen, angst om de andere te kwetsen, angst om zelf met een verlies geconfronteerd te worden, angst om toekomstgericht te kijken …

Zo vermijdt men vaak (vanuit goede bedoelingen) het onderwerp rouw, overlijden en de persoon die is overleden. De persoon die rouwt, heeft echter juist bevestiging nodig dat hun rouw terecht is, dat het iets is wat het waard is om te bespreken, en dat hun geliefde niet wordt vergeten.

bea986e9f4c4dd9a1e7e7e78bd47807d_medium.

Het eerste belangrijke wat je kan doen is  ‘aanwezig zijn!’

Doe het niet op een dwingende manier maar laat blijken dat je daar bent, op welke manier je ook kan.

Dan komt het ‘luisteren’.

Mensen in rouw hebben er vaak behoefte aan om te vertellen wat er gebeurd is. Het veelvuldig herhalen kan de persoon in rouw helpen bij het rouwproces en het accepteren van de dood. Iedere keer dat zij het verhaal vertellen kan de pijn minder worden. Die herhaling hoort bij een verwerkingsproces. Laat de ander voelen dat dit kan en dat je meeleeft. Iemand die een ander troost is niet alleen maar iemand die geeft, hij/zij ontvangt ook heel veel, je deelt met elkaar en je bent er voor- en met elkaar.

Lees hier het … VERVOLG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s