Harissa, een mysterieus ingrediënt.

Harissa is een hete, rode saus op basis van rode pepers, gedroogd in de zon en vermengd met specerijen. Ze wordt gebruikt bij de bereiding van griesmeel, tajines,  sandwiches, …

06167e79f4820f5c0e02192ae28dfcad.jpg8734770d391de010deb15cf595d85264.jpg

De Tunesische “mayonaise1

Volgens de legende waren het de Spanjaarden die de rode peper ontdekten en gebruikten ze hem oorspronkelijk als foltering. Ze maakten er pap van en smeerden er de billen van de vijand mee in. In Tunesië ontdekte men de uitgesproken smaak van de rode peper, waardoor deze de “gewone” (en zeer dure) peper kon vervangen. Harissa is de Arabische versie van sambal.

Er wordt gezegd dat harissa in het Arabisch fijnstampen betekent. De saus wordt immers gemaakt door de pepers en specerijen in een vijzel te pletten. Indertijd had elke familie haar eigen recept. Men beweert trouwens dat de liefde van de vrouw gemeten kan worden aan de hoeveelheid harissa die ze in haar gerechten gebruikt.

b8897201534e06ba6e520dd36609c0eb.jpgfab2cad68d119b55e40d8e0faf98e2a0.jpg

Harissa kan ook gebruikt worden in :

  • in een dressing, met citroensap en olie, op gegrilde paprika
  • in een hartige cake (1 theelepel), met parmezaan en gehakte ui
  • om je ratatouille wat meer pit te geven
  • op een pizza, in plaats van pikante olie (minder calorieën!)
  • in de mayonaise, voor een huisgemaakte samoeraisaus

Harissa zelf maken

  • verwijder de zaadlijsten en witte gedeelten van 6 rode pepers
  • dompel ze 30 min onder in lauw water
  • laat ze uitlekken tot al het water weg is
  • mix de pepers met 2 geplette teentjes look, ½ theelepel zout, ½ theelepel komijn, ½ theelepel korianderzaad, ½ glas olijfolie tot een gladde massa

0006c7a9dac48608456b83416a89d477.jpgf2a39b110a8aebfe9193f76ccc77a2f1.jpg

Ga ook een kijkje nemen bij de keuken van Marokko :

http://plazilla.com/de-smaak-van-marokko

En nu aan de slag …. voor gerechten en recepten met harissa .. klik  http://plazilla.com/page/4295038632/harissa-een-mysterieus-ingredient

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s