Schotland en whisky

In vorige delen had ik het vooral over de Schotse keuken en de typische gerechten.

deel 1 : Schotland, land van natuur en rijke smaak

deel 2 : Schotland, land van natuur en rijke smaak – deel 2

Bij de vraag “waar denk je aan bij Schotland?” komen allerlei antwoorden zoals : Schotse ruit, de kilt, haggis, golf en Robert Burns bijvoorbeeld. Maar het antwoord dat het meest zal voorkomen zal wel ‘whisky’ zijn.

61b792642aa4c59599bcdca8976073a2_medium.

Whisky is de nationale drank van Schotland. De allereerste vermelding dateert uit 1495. James VI gaf aan de monniken gerst om er ‘aqua vitae’ mee te maken. Vanaf de 15de eeuw werd de Schotse whisky geproduceerd en vanaf 1775 bestaan er distilleerderijen.

Schotse whisky betekent niets anders dan een whisky die volledig op eikenhouten vaten heeft gerijpt in Schotand, gedurende tenminste drie jaar, door iemand met een distilleervergunning.

f9346c8a2987114681962f252ac932ea_medium.

Soorten whisky’s

Er worden meerdere soorten whisky geproduceerd, waaronder de ‘Malt whisky’, de ‘Blended whisky’ en de ‘Grain whisky’.

Schotse single malt whisky

Om de vermelding “single malt” te mogen gebruiken, moet de whisky geproduceerd zijn in één distilleerderij met 100 % gemoute gerst. Hij wordt in gedeeltes gedistilleerd – vbn. de Classic Malts zoals ‘Talisker’, ‘Dalwhinnie’ en ‘Lagavulin’.

‘Pure malt” wordt samengesteld uit verschillende “Single Malts”.

9ebb66bc167c35161de17efb0a82bfe5.jpg

Blended malt whisky

Dit is een blend van twee of meer Schotse single malt whisky’s van verschillende distilleerderijen. Voorbeeld : Johnnie Walker Green Label: dit is een mix van een aantal Schotse single malt whisky’s, waaronder Talisker, Caol Ila, Linkwood en Cragganmore.

cfb851c3b47a77b8b83db1dbd81beaed.jpg

Schotse blended whisky

Blended whisky” is dan weer een mengeling  van “Single Malt” en “Graanwhisky”, dat een lager alcoholpercentage heeft en voornamelijk op basis van maïs wordt geproduceerd. Vbn. : J&B, Johnnie Walker Black Label of Bell’s.

5eba2c2a1ed22d1ff89601f8e012deec_medium.

Graanwhisky’s zijn over het algemeen lichter, maar scherper van smaak. Het gebruikte graan is vaak tarwe, waar vroeger eerder mais werd gebruikt.
Momenteel zijn er in Schotland nog maar enkele actieve Grain distilleerderijen actief, vooral in de Lowlands.Vbn. : Cameron big en Berrys

Schotse single grain whisky

lees veel meer over whisky’s … HIER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s