Spruitjes zijn heel gezond en lekker.

Welkom tussen de groene knikkers.

2cc163439169cce3ce720bca7b0ccf1a_1350941a98dbe021de5e17f2248e9e93cdba25e_1350941

Weinig groenten roepen zoveel weerstand op als spruitjes. Heel veel kinderen halen de neus op als spruitjes op tafel komen. Maar dat is volledig ten onrechte. Spruitjes zijn ontzettend gezond en ook de smaak is de voorbije jaren enorm geëvolueerd.

Het is één van de heerlijkste (en toch misprezen en miskende) wintergroenten. Officieel heten ze spruitkolen. Ze groeien in de bladoksels van een plant met een lange rechte stam. De kooltjes zelf bestaan uit een korte stengel, een zogenaamde pit en een groot aantal over elkaar geslagen groene blaadjes. Spruiten hebben een zeer uitgesproken smaak.

Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot maart. Naast groene spruitjes bestaan er ook rode.

0bea4471f8221d7f14535c4fc560a54f_1350941ee2d68601d18ee599ccb1fe7478108f5_1350941

Geschiedenis

Wij, Belgen gaan er prat op dat de herkomst van spruiten in ons land ligt. De koolvariant werd op het einde van de 18e eeuw voor het eerst in Belgie gekweekt. Daarom heten spruiten in het Frans ‘Choux de Bruxelles’ en in het Engels ‘Brussels sprouts’. De teelt bleef tiental jaren beperkt tot Vlaanderen. Dit was vooral de omgeving van Brussel, Antwerpen, Leuven, Mechelen en Lier. Later verspreidde de teelt zich naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

In Nederland is spruitkool een belangrijk groentegewas in vollegrond en wordt voornamelijk in Zuid-Holland geteeld. Daarnaast komt teelt voor in Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant.

d95d0482d1e91522f1cca382793d5166_1350941

België is met 2.500 hectare het derde land in Europa als het aankomt op spruitjes telen. Slechts een klein deel daarvan is bestemd voor de versmarkt. De rest is voor de industriële markt, zoals diepvriessector.

Hoe worden spruiten geteeld?

De spruitkool wordt hoger dan andere kolen en vormt een stam met bladeren. In de oksels van deze bladeren groeien kleine, harde en gesloten kopjes, de ‘spruiten’.

c1caecfd7f82a6583b015a675b40afe6_13509419c80a53db4e201243996481f4577b326_1350941

Spruitkool wordt eerst gezaaid (onder plat glas of buiten op een zaaibed) en later uitgeplant. De zaaiperiode loopt van half maart tot begin april.
Eind mei, begin juni worden de jonge plantjes uitgeplant. De onderlinge plantafstand is 70×65 cm.

538f42cc66e0405adc0a6547a5a69ef3_1350942a3f07dac526296bc94c281617308f096_1350942

De pluk gebeurt heel vaak manueel. De spruitkolen blijven in de winter meestal op het veld; de sterke planten zijn immers vorstbestendig. Sommige telers hakken de stelen om en bewaren de spruiten aan de stam in koelkamers, zeker wanneer men een lange vorstperiode aankondigt.
Na het plukken worden de spruiten onmiddellijk schoongemaakt en gaan ze naar de veiling. Spruiten smaken iets zoeter wanneer de vorst erover heen is gegaan.

d646242d7bc4a9fbdbdda38606aedddf_1350941

In de groente zitten vitamine die niet alleen goed zijn voor de hersenen maar ook stoffen die kanker tegengaan. Alleen kampen we met een imagoprobleem. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 35% van de bevolking af en toe spruitjes koopt. Als men dat vergelijkt met tomaten ( 90%) dan is het verschil wel groot. Het blijkt ook dat de spruitjes vooral door een ouder publiek gekocht worden.

Nochtans is de smaak de voorbije jaren enorm geëvolueerd. De spruitjes van nu zijn veel minder bitter dan die van pakweg dertig jaar geleden.

In Groot-Brittannië zijn spruitjes alvast een delicatesse. Heel wat toeristen maken in de kerstperiode speciaal de oversteek om kalkoen en spruitjes te eten.

Spruitjes voorbereiden

Spruitjes worden meestal schoongemaakt verkocht. Let bij aankoop op gladde, mooie spruitjes. Vlekken op de bladeren zijn een teken dat ze te lang zijn bewaard. Snij eerst de uitgedroogde snijvlakken weg. Verwijder dan de donkere buitenste blaadjes deze zijn taai en vezelig, soms ook wat droog of lelijk. Pel de blaadjes af met duim en wijsvinger of snij ze bij de aanzet los.

en dan …. WORDT VERVOLGD


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s