In de ban van de roos

Frankrijk wordt wel eens het land van de parfum genoemd. Met Parijs als stad waar de meest prestigieuze parfummakers huizen, met Grasse als bloemenhoofdstad en parfumspecialisten aan de Côte d’Azur, is Frankijk een waar paradijs voor liefhebbers van geuren en parfum.

Al sinds de klassieke oudheid wordt er parfum gemaakt in Mediterrane landen. Het gebruik van een ‘luchtje’ werd in de XVIIIe eeuw zelfs verkozen boven een wasbeurt met zeep!

90d680c0f384c3236db9a3fafe8dcb21_medium.

Grasse, de bakermat van de parfum

Naast het Duitse Keulen, waar het eerste geurwater ontwikkeld werd, gebeurde alles op parfumgebied in Grasse, aan de Côte d’Azur. Daar werd een techniek ontwikkeld om aftreksels te maken van pure parfum met behulp van stoom of alcohol. Dankzij het zonnige klimaat, bloeien geurende bloemen in overvloed in de streek: rozen, lavendel, jasmijn, enz …
95a32febd4bdaea144bdf595f1de65c2_medium.

Ga mee naar de Provence … naar Grasse en volg je neus.

In mei bloeien in Grasse de rozen met de lekkerste geur. Bezoek het rozenveld van Dior, maak je eigen parfum en geniet volop van de Provence.  Als je op het rozenveld komt, heb je meteen zin om te vragen of je er eentje mag plukken om op te eten!

Het doet me even denken aan …

‘Das parfum’, de bestseller van de Duitse auteur Patrick Süskind. Het Parfum’ verhaalt over de moordlustige parfumeur.

http://www.bol.com/nl/p/het-parfum/1001004002844799/?country=

Grasse ligt tussen de zee en de bergen, het heeft het ideale klimaat en dito bodem voor de rozen.

De stad is doordrongen van parfum, en in een rozenveld wordt de ervaring zo intens, dat je met al je zintuigen ruikt. De Rosa Centifolia is zoet als snoep, fris als dauw en zacht als fluweel.

f37b6e8a97a94328ad1806d7a6df969d_medium.De Rosa Centifiola

De bekende familie Biancalana kweekt al vier generaties lang rozen. De jongste jaren werkt ‘Domaine de Manon’ exclusief voor Dior. De rozen en de jasmijn van Carole Biancalana en haar man Hubert zijn het goud in ‘J’ Adore L’Or’ die drie jaar geleden op de markt kwam.

In mei begint elke dag met een kwartier pure magie. Carole Biancalana vertelt : “Je ziet de rozen langzaam opengaan. Op het hoogtepunt van de bloeiperiode kleurt het hele veld roze.

34ac6821bcd4045792691d466b45934e_medium.Carole Biancalana

Zodra ze open zijn, begint de werkdag en neemt de stress stilaan toe. De geplukte bloemen moeten zo snel mogelijk naar de distilleerderij, elke minuut telt.

“Bien fait, vite fait” gaat niet samen, maar het moet.”

fc98ad04b3f0bbd84857f2ba5263ed6a_medium.Carole en haar man Hubert

Ze legt verder uit : “Het is aan mij om de bloemen zo vers mogelijk in de distilleerderij te brengen. Deze roos bloeit maar één dag. Ze geeft al haar aroma’s in de voormiddag vrij. Tegen de avond is ze verwelkt. Rozen plukken is niet moeilijk : grijp de steel achter de kelk, geef een knik en de bloem komt los. In één kilo gaan er 300 rozen. Tegen vanmiddag zal het team 100 kilo geplukt hebben. Daaruit wordt in de distilleerderij het ‘absolue’ gewonnen, de basis voor het parfum. In een literfles gaan 400 kilo rozen.”

lees hier verder … VERVOLG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s