Het Mosteiro dos Jerónimus in Belém

In VORIG DEEL schreef ik dat de ‘Torre de Belém’ door de Unesco werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Maar nog meer dan de toren is het Jerónimos (Hiëronymus) Klooster een symbool van de Portugese macht en rijkdom in de 15e en 16e eeuw. Met een even mooie architectuurstijl is dat niet verwonderlijk!

Het Mosteiro dos Jerónimus (Hiëronymus-klooster)

Vanuit Belém vertrok Vasco da Gama in 1497 op ontdekkingsreis. Toen hij in 1499 terugkeerde werd hij door koning Manuel I met pracht en praal ontvangen. De ontdekking van de zeeweg naar Indië en de handel die daaruit voortvloeide, zorgden ervoor dat Manuel I de rijkste monarch van Europa werd en Portugal definitief tot wereldmacht uitgroeide. De schatten uit India – kruiden en specerijen – brachten enorm veel geld op en deels met deze opbrengst, gaf de vrome koning opdracht tot de bouw van een klooster voor de strenge orde van de Heilige Hiëronymus (het Jerónimos-klooster). Het is zonder meer een van de meest imposante bouwwerken van heel Portugal.

De bouw van het klooster duurde 60 jaar. De koning zou de voltooiing niet meer meemaken, maar hij had toch de opdracht gegeven voor de Manuelbouwstijl (naar hem genoemd). In deze stijl zijn elementen uit de zee en de zeevaart zoals ankers, algen, touwen, knopen en schelpen verenigd met christelijke ornamenten.

Zowel Vasco da Gama als koning Manuel I liggen er begraven, evenals koning Sebastião en vooraanstaande Portugese dichters.

We wandelen langs het langgerekt 16de-eeuws Hiëronymus-klooster. De blikvanger van het klooster is een prachtig gebeeldhouwd portaal. Het is uitbundig versierd met een reliëf waarop rond een centraal beeld van Hendrik de Zeevaarder nog een hele reeks personen is afgebeeld, te midden van vele decoraties.

Hendrik de Zeevaarder bewaakt de toegang, in het midden zien we de Maagd van Belém, die het monument zegent, en helemaal op de top staat de aartsengel Sint Gabriel, de beschermheilige van Portugal.

De kerk, Igreja de Santa Maria

In de kloosterkerk, Igreja de Santa Maria bevinden zich praalgraven van staatslieden, dichters en ontdekkingsreizigers.

Hier staan de sarcofagen van Vasco da Gama en de dichter Luis de Camões. De sarcofaag van Vasco da Gama is te herkennen is aan de wereldbol, karveel en kruisridderembleem

In het hoofdkoor staan de door olifanten gedragen graftomben van Manuel I en zijn gemalin Maria.

lees en kijk verder …HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s