Sintra, bij Lissabon

Een uitstapje naar het stadje Sintra, dat door de Engelse dichter Lord Byron omschreven werd als ‘het aards paradijs’, is een must voor iedereen die Lissabon bezoekt.

In het hotel liggen folders met allerlei mogelijke uitstappen. Er is mogelijkheid om met de trein die vertrekt vanuit het centrum van Lissabon, naar Sintra te rijden. Er zijn ook bussen die een halve dag of volledige daguitstap doen. Wij kozen voor de bus én de uitstap : Sintra, Cabo da Roca en Estoril. Op die manier konden wij ook genieten van het landschap onderweg en een meertalige gids gaf uitleg tijdens de rit.

5ddf262200c8ae9b7517635d4d624654_medium.

De weg tussen Lissabon en Sintra loopt door verstedelijkt gebied, met grote huizenblokken en tal van wegen. Zodra we echter in de omgeving van Sintra komen, gaat een andere wereld open : een wereld van koningen (paleizen) en rijke families, die zich in hun buurt kwamen vestigen in luxueuze ‘quintas’ (Portugese wijnboerderijen).

Sintra

Sintra ligt op ongeveer 30 km van Lissabon, op een hoogte van 200 meter, aan de rand van een weelderig begroeide gebergte ‘Serra da Sintra’. De stad benoemt zich terecht op een mild en aangenaam macroklimaat. Er wonen zo’n 22.000 mensen.

103e1599ade635251e483233d3372eaa_medium.

Als het de Portugese koningen in hun vertrekken in Lissabon vroeger te warm en te zweterig werd, verhuisden ze naar Sintra. Deze plaats met haar weldadig klimaat was dan ook tot 1580 een koninklijke residentie. Ook daarna bleef deze streek met haar wouden en parken, als recreatieoord erg populair bij de welgestelde kringen in eigen land. Zo verrezen hier villa’s, herenhuizen en romantische paleizen. In Sintra zochten kunstenaars en levenskunstenaars, prominenten en rijken naar allerlei vormen van vermaak.

Sinds 1996 staat Sintra met zijn omgeving op de lijst van beschermd erfgoed van de UNESCO. De overvloed aan zuidelijke warmte en vochtigheid zorgen hier al sinds jaren voor een subtropische plantengroei en lokken van overal bezoekers, op zoek naar ontspanning. Sintra biedt een mooie mix aan monumenten, bergen en de zee.

8837dcae2348f47671c8ab861a3c4d14_medium.

De weelderige plantengroei valt al op : palmbomen en rododendrons, magnolia’s, pijnbomen en tal van andere bomen en struiken. Uiteindelijk komt het beroemde paleis in zicht. De gids wijst erop, het is al van ver te herkennen aan de kegelvormige torens die de keukenschoorstenen verbergen.

Lees … HIER…. verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s