Sintra en het einde van Europa

We verlaten Sintra, het stadje in het gebergte ‘Serra da Sintra’.

Om onze daguitstap af te ronden maken we nog een busrit naar het meest westelijke punt van het Europese vasteland nl. Cabo da Roca (letterlijk vertaald, Rotskaap).

Cabo da Roca

De tocht gaat langs een weg met heel wat bochten door tot we omhoog regelrecht naar de, in 1772 gebouwde, vuurtoren rijden.

De ‘Farol do Cabo da Roca’ is een vierkante stenen toren van 22 m hoog, die elke 18 seconden vier witte lichtflitsen afgeeft volgens een bepaald schema. Het licht is 26 zeemijl (ong. 48 km) zichtbaar. Dit was de eerste ‘echte’ Portugese vuurtoren. Er bestonden wel eerdere vuurtorens in Portugal, maar ze werden steeds in of op reeds bestaande gebouwen geplaatst.

Er omheen ligt een complex van lage gebouwtjes voor de vuurtorenwachter.

De Cabo da Roca ligt ongeveer 10 km verder dan Sintra en op circa 30 km van Lissabon. Daar waar de bergen bij zee komen is de kust spectaculair. De kliffen bereiken soms een hoogte van 140-150 meter.

Hier eindigt het voorgebergte dat de Romeinen ooit het ‘Promontorium Magnum’ noemden. Het is een grotendeels uit graniet bestaande uitloper van de Serra de Sintra.

De bekende Portugese dichter, Luis de Camões omschreef de kaap als : ‘Onde a terra acaba e o mar começa’ ; vertaald als ‘de plaats waar het land eindigt en de zee begint’.

En dat klopt eigenlijk wel. Het uitkijkpunt op een hoogte van 144 meter boven de zeespiegel vormt het meest westelijke punt van het Europese vasteland. Hier eindigt Europa, verder naar het westen rest alleen nog de uitgestrektheid van de oceaan.

De kust is er bijzonder grillig, met vele inhammen … lees verder … HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s