De Japanse keuken

Een keuken, eenvoudig en verfijnd !

Japan is een fascinerend land. Hun cultuur en zeden komen ons misschien complex en geraffineerd voor, toch schittert zijn keuken door mooie en gezonde eenvoud. Respect voor smaak en presentatie zijn hier ontzettend belangrijk. In deze zuivere keuken maakt men vooral gebruik van natuurlijke producten en simpele recepten. Een gezonde en evenwichtige voeding is hier troef.

Het is niet voor niets dat het grootste aantal gezonde senioren en 100-jarigen ter wereld in Japan wonen. De rijke en afwisselende keuken met verse producten zit daar beslist voor iets tussen.

25c50f13956be40b91785ed7c676c935_medium.

De menukaart van de Japanner is niet alleen verschillend van de Europese maar ook van de Chinese. Omdat men heel lang in Japan geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn hier vooral rijst en vis de hoofdingrediënten

De Japanse keuken werd toch steeds meer zwaar beïnvloed door China. Ook de Westerse invloed van de afgelopen 100 jaar hebben hun weg gevonden in de Japanse eetgewoontes. Maar wat de Japanse keuken zo bijzonder maakt, is dat veel van deze invloeden zijn omgezet naar een eigen voedingspatroon. Veel elementen van buitenaf zijn aangepast aan de eigen smaak en eetcultuur.

e525e62db4f88fea068b59da930e9d82_medium.

Het feit dat Japan, dat in de Stille Oceaan ligt en 6.852 eilanden van meer dan 100 m² telt, verklaart meteen het belang van vis en zeevruchten in de gastronomie. Al dat lekkers uit de zee wordt ofwel warm gegeten (gestoomd, gestoofd, gelakt, geroosterd, gepaneerd of gefrituurd) ofwel rauw , zoals de beroemde sushi en sashimi.

e2ae582f44820d240127bcd215cd642d_medium.

Japanners zijn erg gevoelig voor de vergankelijkheid van schoonheid. Ze hebben een bijzondere band met de natuur en zijn ook erg gevoelig voor seizoenswisselingen. Dat uiten ze in de gerechten die geserveerd worden. Ze proberen van elke maaltijd een kunstwerkje te maken. Door gebruik van de juiste producten kan men de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien. Ook het serviesgoed wordt hierop afgestemd. Er wordt ook vaak gezegd dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen.

aee68831b509996a62edb46d6a937a4b_medium.

Zo langzamerhand, mede door de komst van Japanse restaurants, raken sommige Japanse gerechten hier wat meer bekend. Zo kent men in Nederland en België al een groot aantal Japanse restaurants en sushi-bars.

Ingrediënten die veel gebruikt worden in Japanse gerechten zijn: Japanse rijst, wasabi (Japanse mierikswortel), sojasaus als smaakversterker, zeewier en vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen), gember (gari) en mirin (Japanse zoete rijstwijn) …..

er is zoveel meer , lees verder HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s