Een lange en gevaarlijke reis

Het mysterieuze leven van een paling.

Heb jij ooit een heel verre reis gemaakt van ong. 6000 km heen en 6000 km terug?

Palingen doen het wel, maar niet in een vliegtuig!

3a24b263334daf7688057b03645c1696_medium.

De paling is een bijzondere vis. Trouwens wie zwemt nu zo’n 6000 km om zich voort te planten? Onderzoek aan de universiteit van Leiden heeft aangetoond dat palingen in staat zijn om die 6.000 kilometer af te leggen. Er is hier ook ontdekt dat palingen zeer weinig energie gebruiken om te zwemmen. In totaal verbranden zij slechts een zeer kleine hoeveelheid energie om zich te verplaatsen. Voor de reis van 6.000 kilometer, slechts ca 120 gram per kilo lichaamsgewicht, overeenkomend met 40% van de vetreserves.

De paling is een vis die gewoon in elk water (dat toegankelijk is) zwemt. Dus ook in de gracht en vijver bij jou in de buurt. Palingen kunnen dus zowel in zeewater als in zoet water leven.

Het heeft lang geduurd voordat zijn levenswijze duidelijk was. Volwassen palingen leggen hun eieren in de Sargassozee, een gebied ten noorden van Cuba in de beruchte Bermuda driehoek. Als kleine larven beginnen ze aan een trektocht door de Atlantische Oceaan. Ze drijven mee op de stroming, helemaal van de Sargassozee naar Europa. Als oude mannen en vrouwen sterven ze na een lange reis weer op de plek waar ze geboren zijn. Maar een palingleven is niet zonder gevaar!

Maak de reis van de paling mee …

1. Van wilgenblad tot glasaal

In de Sargassozee groeien de wilgenbladvormige larven (Leptocephalus). Dit is in 1923 door de Deense onderzoeker Johannes Schmidt ontdekt, die de kleinste larven in de Sargassozee aantrof. Pasgeboren palingen (de larven) zijn plat en doorzichtig en slechts 3 mm lang ….

Lees en kijk verder … HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s