Prehistorie in Cantabrië

De grot van Altamira (cueva de Altamira)

In Noordwest- Spanje liggen vele oudheden voor het rapen! Langs de kust van Asturië zijn talrijke voetafdrukken van dinosauriërs te zien, bij Burgos zijn resten gevonden van de oudste Europese mens. Er zijn langs de kust van Galicië dolmen en ganggraven. Maar ook prehistorische grotschilderingen spreken tot de verbeelding. Die van Altamira zijn het meest beroemd!

815f18273e65d7d27c6b70c308acf899_medium.

Dat ze mooi zijn, zullen jullie in dit artikel wel merken! Zelfs Pablo Picasso vond ze zo volmaakt dat hij opmerkte : “Sinds de grotschilderingen van Altamira is het met de schilderkunst alleen maar bergafwaarts gegaan.”

De primitieve mens heeft dus op vele plaatsen  sporen van zijn kunst achtergelaten.

958f6cba48142653ddb191a803ddf385_medium.

Nationaal museum van Altamira

Op amper 2 km van Santillana del Mar bevindt zich één van de voornaamste centra voor onderzoek en verspreiding van de paleolithische kunst in Europa, nl de grotten van Altamira. Het grottencomplex staat bekend als de Sixtijnse Kapel van Paleolithische kunst en werd in 1985 door de Unesco beschermd als werelderfgoed. Altamira museum wordt beschouwd als een van de belangrijkste musea, wat betreft de Steentijd. De veelkleurige muurschilderingen behoren tot de meest expressieve getuigenissen van de prehistorische kunst in Europa.

1fe46af6405b71430c768c47259f3b6c_medium.

Een beetje geschiedenis:

In 1868 ontdekte een jager de ingang van de grot. ‘Marcelino Sanz De Sautuola’ begon dan in 1875 met een onderzoek, maar het was zijn dochter Maria die in 1879 de schilderingen vond – wat een gelukkig toeval was, nadat de grot tienduizenden jaren afgesloten was. Nu staat vast dat de oermens hier zo’n achtienduizend jaar geleden de eerste schilderingen van bizons en neushoorns maakte.

In de jaren zeventig bezochten dagelijks meer dan 3.000 bezoekers de grot. Altamira had zoveel succes dat men het aantal bezoekers moest beperken. Door hun lichaamswarmte begon de temperatuur in de grotten immers te stijgen en dat tastte de schilderingen aan. Vanaf 1982 tot 2002 werden daarom slechts enkele bezoekers per dag toegelaten, en sinds 2002 helemaal geen meer.

Er werd besloten om een kopie van de grotten te bouwen. Deze kopie is ondergebracht in een nieuw, absoluut meesterlijk museum.

In 2010 werd de grot weer opengesteld. Dit had vooral te maken met de economische situatie in de regio. Volgens de bestuurders was de grot een belangrijke troef om toeristen en daarmee inkomsten aan te trekken. Vandaag is het aantal toegelaten bezoekers verminderd en de gemiddelde wachttijd is inmiddels tot soms 3 jaar opgelopen. Specialisten kunnen nog steeds een bezoek aan de ‘echte grot’ brengen. Daarvoor moeten ze echter een schriftelijke afspraak maken, met de reden voor het bezoek. En dan alleen nog dik twee jaar wachten …

Jaarlijks komen hier zo’n 300.000 bezoekers! In de vakantieperiode is het aan te raden om je ingangskaartje vooraf te reserveren, tenzij je in die lange rij wilt staan nog voor de kassa zelfs maar opengaat! (reserveren kan via internet)

2eb1719f3b9daef231a805b390f5d22e_medium.

tickets worden hier gekocht of afgehaald en dan pas kun je het museum (op de achtergrond) binnen.

53b7aa352480536a32dc7a67fcd101e5_medium.

Wij hebben ons ticket en kunnen naar binnen. Aan een balie krijgen we een toegangskaartje voor het begeleid bezoek. We moeten onze favoriete taal kiezen (Nederlands staat er niet bij) en de gids zal ons begeleiden in de gekozen taal. Er worden slechts groepjes van 20 tot 30 personen toegelaten. Op ons kaartje staat ook het juiste uur waarop we moeten aan de grote poort, die naar de nieuwe grot leidt, staan …..

lees en kijk verder … HIER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s