De vegetarische toer op

Wij zijn geen vegetariërs en houden zelfs van een lekker stukje vlees. Maar toch heb ik al heel wat lekkere vegetarische schotels op tafel gebracht.

Het is niet omdat dochter en schoonzoon vegetariërs zijn maar … wij schrappen ook meer en meer vlees uit het menu. We vervangen het door vis of … een lekker vegetarisch gerecht.

uit libelle.be maakte ik deze al klaar:

1. Penne met courgette en ricotta

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g penne
  • 2 courgettes
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g ricotta
  • bosje basilicum
  • limoenschil (geraspt)
  • 50 g parmezaan (geraspt)
  • 50 g pijnboompitten ( geroosterd)
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Kook de penne beetgaar. Spoel de courgettes en snij ze in halve plakken.
  • Pel de sjalot en snij in ringen. Snipper daarna de knoflook.
  • Fruit de sjalot en courgette in olijfolie, tot ze beginnen te kleuren. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten.
  • Doe er de pasta bij, en eventueel wat van het kookvocht.
  • Schep er de basilicumblaadjes, pijnboompitten, limoenschil en driekwart van de parmezaan door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Werk af met de ricotta en de rest van de parmezaan.

2. Ovenpasta met broccoli

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g penne
  • 1 stronkje broccoli
  • 100 ml ‘zure’ room
  • 100 ml room
  • 2 eieren
  • 100 g kaas (geraspt)
  • 20 g parmezaan (geraspt)
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Spoel de broccoli en verdeel in roosjes. Kook ze beetgaar in lichtgezouten water. Giet af, laat schrikken in koud water en laat uitlekken.
  • Kook de penne beetgaar. Giet af en meng met de broccoliroosjes.
  • Roer de eieren los en meng ze met de room en de zure room. Voeg de geraspte kaas toe en klop zachtjes los. Breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat.
  • Doe de saus bij de pasta en meng goed.
  • Schep alles in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte parmezaan. Verdeel er nog enkele klontjes boter over.
  • Schuif het gerecht een kwartiertje in de oven, of tot er zich een mooi korstje gevormd heeft.

3. Macaronischotel met prei

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g macaroni (korte)
  • 2 stengels prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el basilicum (gehakt)
  • 200 ml room
  • 50 g parmezaan (geraspt)
  • 1 el boter
  • 2 el paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de ovengrill alvast voor.
  • Kook de macaroni beetgaar in gezouten water.
  • Maak de prei schoon en snij in ringen. Pel de knoflook en snij in flinterdunne plakjes. Stoof ze kort samen in boter.
  • Voeg er de room aan toe en laat even verwarmen.
  • Schep de preiroom en het basilicum door de pasta. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe in een beboterde ovenschaal.
  • Meng de parmezaan met het paneermeel. Verdeel over de pasta. Laat kleuren onder de ovengrill.

Ook lekker met ham, spekblokjes of gerookte zalm!

4. Taartjes met prei en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stukken bladerdeeg (diepvries)
  • 500 g prei
  • 1 rol geitenkaas
  • 4 eieren
  • 4 el melk
  • olijfolie
  • 1 kl oregano (gedroogde)
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Laat het bladerdeeg lichtjes ontdooien.
  • Spoel de prei en snipper wit en groen heel fijn. Stoof de groente 5 minuten in het aanhangende water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Klop de eieren los met de melk, de oregano, peper en zout.
  • Vet vier ronde bakvormpjes lichtjes in met olijfolie. Leg er het deeg in, druk de randen goed aan. Prik de deegbodems in met een vork.
  • Schep de gestoofde prei op het deeg. Giet er de eieren bij. Snij de kaas in plakjes en leg ze op de groente. Kruid met peper uit de molen.
  • Bak de taartjes 20 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met veldsla of gesneden witloof, aangemaakt met mosterdvinaigrette.

5. Pastagratin met broccoli

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 broccoli (in kleine roosjes)
  • 500 g penne
  • 200 ml room
  • 2 eieren
  • 100 g emmentaler (geraspt)
  • 20 g parmezaan (geraspt)
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat
  • boter
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de broccoli beetgaar in lichtgezouten water, laat schrikken in koud water en uitlekken.
  • Kook de penne beetgaar en meng met de broccoli. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe in een ingevette ovenschaal.
  • Klop de eieren los met de room, de parmezaan en de helft van de emmentaler. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
  • Giet de saus over de pasta en bestrooi met de rest van de emmentaler.
  • Zet 30 minuten in de oven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s