Vegetarisch gerecht : spinazielasagne met tomaten-groenten mengsel

Vegetarisch gerecht : spinazielasagne met tomaten-groenten mengsel en kaassaus

3b77796c7f560986435770e66728542a.jpg

Dit is bij ons thuis een « vleesloze » voltreffer!
Wij hebben 2 van onze kinderen die vegetariërs zijn en ze zijn stapel op dit gerecht!

Maar niet alleen ‘zij’ lusten de lasagne, iedereen is tevreden als ze het voorgeschoteld krijgen.

Voor ons is het ook ideaal want, het caloriegehalte van pure groenten is praktisch nul, het is de saus erbij die ze rijker maakt.
Maar de saus in dit gerecht wordt romig met … verse kaas of ricotta.
En natuurlijk geldt ook: hoe magerder de kaas, hoe minder calorieën!

Ingrediënten

– 1 ui
– 2 (of) 3 teentjes knoflook
– olijfolie (of andere olie, naar keuze)
– zongedroogde tomaten (in olie)
– 1 rode + 1 gele paprika
– 1 courgette
– 1 blik gepelde tomaten (ik koop die met basilicum)
– 50 ml witte wijn (die laat ik soms weg)
– 200 gr spinazie (vers of uit diepvries)
– 250 gr ricotta (of verse kaas)
– lasagnevellen (liefst die niet moeten voorgekookt worden)
– 25 gr bloem – 25 gr boter
– melk
– gemalen kaas
– mozzarella
– peper, zout, nootmuskaat

 

Bereiden

– De ui en teentjes knoflook pellen en fijn hakken.
– Olie verhitten in een grote kom en de knoflook, ui en gehakte gedroogde tomaten daarin stoven
– Daarbij de fijngesneden paprika en courgette toevoegen.
– Eventjes verder laten stoven.

– De tomaten uit blik met bijbehorende vocht erbij doen (en eventueel de wijn toevoegen).
– Op een matig vuur 15 minuten laten inkoken tot er een vrij dikke saus ontstaat.
– Flink op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat
(Als je het iets pikanter wil, hebben kan je een mespuntje sambal oelek of een paar druppels tabasco toevoegen.)

– De spinazie schoonmaken, wassen en in kokend, gezouten water kort blancheren. In een zeef afgieten, goed uitdrukken en hakken.
(ik neem meestal diepgevroren spinazie)
– De spinazie in een kom mengen met de ricotta (of verse kaas).
– Flink op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.

Voor de kaassaus:
– de boter in een kleine pan verwarmen, de bloem daarin al roerend fruiten tot ze glazig is. (= een roux maken)
– Voortdurend roeren en intussen de melk in kleine hoeveelheden toevoegen.
(= een bechamelsaus)
– De gemalen kaas door het geheel roeren en de saus laten eventjes doorkoken.

– De ovenschotel voorverwarmen op 180°

– Een ovenschaal insmeren met 1 eetlepel olie en deze vervolgens in lagen vullen.
– Eerst de bodem van de vorm met lasagnevellen afdekken, vervolgens het groenten-tomatenmengsel erop aanbrengen.
– Opnieuw een laag lasagnevellen en het mengsel van spinazie en ricotta op deze laag uitspreiden.
– De verschillende ingrediënten in deze volgorde in lagen aanbrengen.
– Eindigen met tomaten-groentenmengsel.
– De kaassaus over het geheel gieten en afsluiten met de mozzarella ( enkele schijfjes erop leggen)

– De lasagne op de middelste richel van de oven zo’n 60 minuten laten bakken tot hij een goudbruine korst heeft.

Vlak voor het opdienen kan men als garnering een beetje peterselie opleggen.

0dcbb24fa888b1da5a01ba9e17bf9dd7Z2xhYXNq                          2a772f26ce7b9eb5bd1a55b38c9022e5d2l0dGUg

Daarbij een lekker glaasje rode of witte wijn … mmmm
En voor wie geen wijn lust … een goed glas bier is ook prima hoor!!

Ik kan je garanderen dat dit gerecht hier dikwijls gevraagd wordt door de kinderen en kleinkinderen!
En … ik heb altijd lege schotels achteraf … iedereen stapt voldaan van tafel!!
Smakelijk!

dfce73ca4af685497cdfc54f44881ac7c2xvdCBm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s